Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hjärnskakningarna förstörde Franzéns karriär – de senaste åren har varit ett helvete: ”När svackorna kommer finns det inget positivt”

Från 2018
Johan Franzén i Detroit Red Wings
Bildtext Johan Franzén drabbades av flera hjärnskakningar under karriären.
Bild: All Over Press

Svår huvudvärk, depression och minnesförlust. Så har vardagen sett ut för Johan Franzén de senaste åren. För Expressen berättar VM-guldmedaljören och Stanley Cup-vinnaren om livet efter hjärnskakningarna och sin kamp för ett normalt liv.

Den svenske centern Johan Franzén spelade elva säsonger i NHL för Detroit Red Wings men tvingades lägga av med ishockeyn för tre år sedan efter flera hjärnskakningar.

Livet efter den aktiva karriären har många gånger varit ett rent helvete för Franzén. Han gick in ett mörker som bestod av ångest, depression och svår huvudvärk. Att klara av vardagen och det som ingår i den blev plötsligt väldigt svårt.

– När svackorna kommer finns det inget positivt. Då rasar allt in bara och det finns inget ljus överhuvudtaget. Man försöker ta antidepressiva medel och komma ur den svackan så fort som möjligt. Det blir mörkt väldigt fort, säger han i en intervju för Expressen.

Fick behandling för posttraumatiskt stressyndrom

Efter att karriären tog slut har flera läkare försökt fastställa någon tydlig diagnos på Franzén utan att lyckas. Vissa läkare har fokuserat på synen, andra på balansen.

I våras lades han in på ett behandlingshem i Colorado där man bland annat vårdar före detta militärer som har problem med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

– Det var nästan som att gå i skola i tre veckor. Det var mycket akuta grejer som jag var tvungen att få hjälp med. Det var väldigt mörka tankar, jag fick behandling för PTSD som jag inte hade fått innan. Att få bli av med de tankarna och allt som malt inom mig var väldigt viktigt, säger han.

Johan Franzén kämpar om pucken
Bildtext Franzén spelade elva säsonger i Detroit Red Wings.
Bild: All Over Press

Alla hjärnskakningar som Franzén drabbats av syns också av i form av minnesförlust.

– Jag kan pratat med någon en kväll och sedan nästa dag har jag glömt bort den personen bara för att hjärnan inte har fått in det. Det är väldigt jobbigt då man har mycket ångest inför folk. Man förstår att folk fastnar i missbruk. Numera är jag väldigt öppen med att jag inte kommer ihåg saker och ting, säger han.

Börjar se ljust på framtiden

Franzén var hyllad NHL-stjärna i Detroit Red Wings. Han spelade över 700 matcher i världens bästa ishockeyliga och vann Stanley Cup 2008. Men det var också här som han drabbades av hjärnskadan som präglat hans liv de senaste åren.

Hjärnskadan gör sig ofta påmind vid fysisk ansträngning och trots att han fortfarande har dagar som är väldigt svåra, så har han börjat se positivt på framtiden.

– Sedan vistelsen på anläggningen i Colorado har det blivit bättre. Jag har lärt mig att leva med det här, och nu ser jag väl fram emot framtiden, faktiskt. Det känns som att allt kan bli bättre och så har det inte alltid känts innan, säger han.

Johan Franzén med Stanley Cup-pokalen.
Bild: EPA/All Over Press

Franzén bor fortfarande kvar utanför Detroit med sin familj men nästa sommar kommer man att flytta hem till Sverige igen. Då hoppas han få börja ett nytt liv och i framtiden kan han också tänka sig att återvända till sporten som präglat hela hans liv.

– Jag kommer aldrig att stå bakom bänken, det har jag inte psyket för. Men gärna jobba med ungdomsutveckling och specialträning. Jag älskade alltid fysträningarna när jag spelade, säger han.

Diskussion om artikeln