Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasastuderande får pris för sin idé att förbättra äldreomsorgen – "idén främjar den minnessjukas livskvalitet och delaktighet"

Från 2018
Uppdaterad 27.12.2018 14:15.
närbild på en äldre och en yngre persons händer
Bild: Doug Olson

28-åriga sjukskötarstuderanden Maiju Björkqvist vid Vasa yrkeshögskola är årets vinnare av Queen Silvia Nursing Award-stipendiet. Hon tilldelas priset tack vare sin idé om ett sysselsättningsrum för personer med minnessjukdom.

- Min idé är alltså ett rum på en enhet för personer med demenssjukdom som är fyllt med vardagliga säkra prylar som får flyttas och organiseras. I rummet spelas musik och naturljud, inredningen är estetisk och harmonisk, säger Björkqvist.

- På detta sätt kan man trygga aktiviteter och angenäma sysselsättningar dagligen utgående från personens villkor. Idén främjar den minnessjukas livskvalitet och delaktighet.

Maiju Björkqvist bredvid en skylt var det står Queen Silvia Nursing Award.
Bildtext Maiju Björkqvist.
Bild: Folkhälsan

Enligt juryn är idén i all sin enkelhet en värdig efterföljare till de tekniska lösningar som lyfts fram under gångna år för att utveckla äldre- och demensvården.

- Maijus idé stöder på ett respektfullt sätt självbestämmanderätten och rätten till sysselsättning hos personer med minnessjukdom. Juryns bedömning är att Maiju och hennes idé grundar sig i positiv psykologi och personcentrering.

Juryn önskar att Björkqvist under sin praktik utvecklar och implementerar sin idé hos samarbetsparterna.

Mottar priset under våren

Björkqvist kommer under våren 2019 att motta en utmärkelse från Hennes Majestät Drottning Silvia tillsammans med stipendiater från Sverige, Polen och Tyskland. I Finland har stipendiet funnits sedan 2014.

Priset delas varje år ut till en sjukskötarstunderande med en idé som kan förbättra vård och omsorg av äldre.

Idétävlingen ordnas av organisationen Swedish Care International med målet att skapa attraktivitet, kreativitet och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen.

Maiju Björkqvist är utbildad närvårdare och har arbetat inom den psykiatriska specialsjukvården. Hon är tredje årets sjukskötarstuderande vid Vasa yrkeshögskola och avlägger sin examen som flerforms studier vid sidan om arbetet.

Diskussion om artikeln