Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

2019 kan bli räddningens år för barnskyddet i Vasa – flera nya tjänster

Från 2019
En flicka och kvinna går hand i hand. Flickan iklädd rosa jacka och kvinnan svart jacka.

Barnskyddet i Vasa har länge gått på knäna, arbetet har hopat sig och de anställda har inte blivit fler. Men 2019 hoppas man på som räddningens år. Då ska staden anställa fem nya socialhandledare och sju nya socialarbetare.

I budgeten för 2019 fick barnskyddet i Vasa ett tillskott på 560 000 euro. Det innebär nio tjänster till utöver de som barnskyddet redan har.

- Det här var ett bra beslut av fullmäktige. Det kom i sista sekund, behovet har varit och är fortfarande stort, säger Erkki Penttinen, som är resultatområdeschef för socialarbete och familjeservice på Vasa stad.

Erkki Penttinen är chef för socialt arbete och familjeservice vid Vasa stad.
Bildtext Erkki Penttinen är mycket nöjd över Vasa stadsfullmäktiges beslut att satsa på barnskyddet.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Arbetet minskar inte

I oktober och november blev dessutom ett par vakanser som funnits sedan tidigare lediga. Det innebär att staden kunnat erbjuda fem tjänster som socialhandledare och sju som socialarbetare.

- Arbetet minskar inte men vi hoppas att det här ska hjälpa, säger Penttinen.

Ansökningstiden till tjänsterna är nu slut och inom januari ska arbetsintervjuer hållas och beslut fattas. 42 personer sökte tjänsterna som socialhandledare och 16 tjänsterna som socialarbetare. Alla sökande till tjänsterna som socialarbetare är dock inte behöriga.

Diskussion om artikeln