Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sveriges två största kvällstidningar om vinsten över Finland: "Skräll"

Från 2018
Uppdaterad 27.12.2018 12:55.
Sverige firar Erik Brännströms mål mot Finland.
Bildtext Sverige firar Erik Brännströms mål mot Finland.
Bild: AFP / Lehtikuva

Om man får tro de svenska kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet var Sveriges seger över Finland i JVM i Kanada en överraskning av gigantiska mått.

De sensationssökande kvällstidningarna håller – med många andra, kan sägas – Finland som en av de största favoriterna i U20-VM. Men Sverige är alltid Sverige, aldrig att räkna bort.

"Sverige skrällvinner mot Finland i JVM"

"Svensk skräll i JVM – vann mot favoriten"

Rubrikerna ovan är som skapta ur samma form, som skrivna av samma penna. Den första rubriken är Aftonbladets, den andra Expressens.

Kontentan? Att Sveriges seger över Finland var en överraskning. Och att ordet "skräll" gillas i båda lägren...

(Sveriges television SVT rubricerar lite annorlunda: "Svensk drömstart i JVM – vann över Finland", men visst bakar de också in favoritordet "skräll" i löptexten).

Bägge tidningarna talar om "drömstart", men påminner i samma veva att Sverige senast förlorade en gruppspelsmatch år 2006.

"Och det är en monstersvit som nu är uppe i 45 segrar", skriver Aftonbladets sportsektion Sportbladet.

"Den sviten riskerades att nå sitt slut i natt när Sverige ställdes mot ett stjärnspäckat och favorittippat Finland i premiären av JVM. Men så blev inte fallet. 44 har strukits, och 45 är den nya noteringen", skriver å sin sida Expressen.

Brännström prisas – med all rätt

Sveriges kapten Erik Brännström gjorde lagets bägge mål och stod också i övrigt för en felfri insats. Om man som back är solid bakåt och samtidigt effektiv framåt – vad mer kan man kräva?

Brännström hyllas av båda kvällstidningarna, och det med all rätt. Hans Abrahamsson på Sportbladet skriver att Brännström överglänste sin finländska NHL-kollega Henri Jokiharju.

"Finlands Henri Jokiharju, till vardags i Chicago Blackhawks, drog mest ner tempot och levererade slarviga passningar från bakplan. Erik Brännström spelade med en pondus stor som halva Småland", skriver Abrahamsson och jämför Chicago Wolves-backen med den ikoniske Erik Karlsson.

Lika lyrisk över backtalangen var krönikörkollegan Sanny Lindström på Expressen.

"Bäst av alla var kaptenen Erik Brännström. Förutom de två direkt matchavgörande målen visade Brännström att han har en enorm verktygslåda och hanterar alla delar av spelet som när han täckte skott med bara sekunder kvar av matchen".

Sverige var inledningsvis det bättre laget men ju längre matchen led, desto mera tog Finland över tyglarna. Något som SVT:s expert Mikael Renberg inte var sen att lyfta fram.

– Jag tycker Finland dominerade i den sista perioden och i den andra halvan av den andra perioden, det känns som Finland har lite mer att ta av medan Sverige gör snudd på en maxprestation. Men man ska nog inte höja det svenska laget allt för mycket, säger Renberg på SVT:s webbplats.

Hur som helst: ska man förlora en match i ett VM så får det gärna vara den första. Men klart är att en seger alltid är att föredra.

Diskussion om artikeln