Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Insjöarna har frusit till i Östnyland: "Ta en kompis med om du far ut på isen"

Från 2018
Pimpelfiskare på Haikofjärden.
Bildtext Bild från i våras, Hammars i Borgå. Havsisarna är osäkra.
Bild: Yle / Leo Gammals

Insjöarna håller på många håll för fotgängare, men det gäller ändå att vara försiktig. En motorcykel gick genom isen på Veckjärvi i Borgå under julhelgen.

På annandag jul körde en motocrossförare genom isen på Veckjärvi. Den unga mannen räddade sig själv medan räddningsverket lyckades bärga motorcykeln.

Borgåbon Hans von Bagh är ordförande för Finlands långfärdsskrinnare. Han har själv rört sig på Veckjärvi och intygar att isen håller för fotgängare.

Men i norra ändan av sjön, där olyckan skedde, är det strömt.

- I norra ändan av Veckjärvi är isarna svaga eftersom vattnet rinner ut där, säger von Bagh.

15 centimeter is räcker för fotgängare

Det finns några sjöar som ännu har öppet vatten, men von Bagh säger att största delen av sjöarna i Östnyland har gott om is.

- I Borgånejden är isen på de flesta sjöarna 10-15 centimeter tjock, och det finns lika mycket snö ovanpå. Det går att röra sig till fots på isen. Men i alla sjöar är isen svag vid inloppet.

Hans von Bagh vill ändå påminna om att man inte ska röra sig ensam på isen.

- Det lönar sig alltid att ta en kompis med ut på isen. Det är mycket tryggare att röra sig två och två än att vara ensam.

Enligt von Bagh har alla grunda sjöar i Östnyland frusit till -Kyrkträsket i Mörskom och Hopom träsk i Lovisa hör till dem. Pyhäjärvi däremot är en djup sjö och von Bagh tror isen där inte håller.

På Finska viken finns nyis i den inre skärgården. Enligt von Bagh är det ännu inte tryggt att röra sig på havsisen, även om det finns is inne i vikarna.

Diskussion om artikeln