Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pilipalistiskt ljuskonstverk piggar upp vid Konstfabriken i Borgå: "Konst i stadsbilden är en identitetsskapare"

Från 2018
Petri Hytönen och Susann Hartman
Bildtext Petri Hytönen och Susann Hartman.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Färgglada stickfigurer lyser upp en vägg i butiksgränden intill Konstfabriken i Borgå. Det handlar om ljuskonstverket Multiversums jul. Borgå stad har över lag satsat mycket på offentlig konst på västra åstranden.

Upphovsmännen till ljuskonstverket Multiversums jul heter Petri Hytönen, Kalle Turakka-Purhonen och Sampsa Indren. Konstverket tog form strax innan jul och består av diverse människofigurer i starka neonfärger.

Petri Hytönen kallar konstverket för ”pilipalism” – en benämning som härstammar från det finska ordet pilipali som betyder ungefär små onödigheter på svenska.

– Det var lättast att designa figurer som mest består av raka linjer. Det hjälper vanliga människor att förstå konstverket lite lättare. Budskapet blir mer direkt än om man börjar göra för krångliga figurer, säger Hytönen.

Ljuskonst på vägg
Bildtext Detaljer ur Multiversums jul.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Först fick de tre konstnärerna ändå sätta sig ner och fundera på hur de bäst skulle jobba tillsammans.

Hytönen säger att den kreativa processen underlättades av att han känner både Kalle Turakka-Purhonen och Sampsa Indren från förut.

Om konstnärer som ska skapa tillsammans är totalt obekanta för varandra gör det jobbet svårare.

– Det blir också lättare om man lyckas hitta någon slags gemensam energi och glädje och skojar ihop. Till exempel är Kalle en väldigt skojig kille med gott humör.

Slutresultatet blev alltså ett ”pilipalistiskt” ljuskonstverk med en del barnsliga och roliga element.

Offentlig konst ökar trivseln

Susann Hartman är chef för kulturtjänster vid Borgå stad, och ordförande för en arbetsgrupp som sysslar med konstanskaffning.

Hon tycker att ljuskonstverket i butiksgränden är jättefint. Det gläder henne varje gång hon kör över Alexandersgatans bro och ser hur det lyser.

– Offentlig konst medför trivsel i stadsbilden och lyfter fram konsten och konstnärerna. Dessutom är det vackert att se på och gör många av oss väldigt glada, säger Hartman.

Vad ger ljuskonst åt stadsbilden som annan offentlig konst inte ger?

– Människor lägger märke till ljuskonstverk mycket lättare, till exempel om man jämför med målningar, säger konstnären Petri Hytönen.

Han tycker också att ljuskonstverk och offentlig konst i allmänhet skapar välmående i staden, och ger impulser åt betraktaren.

– Tänker man till exempel på ljusbjörken som står utanför Konstfabriken så har den skapat mycket diskussion den senaste månaden. Konsten ger också möjligheter att provocera och syssla med aktivism.

Petri Hytönen
Bildtext Petri Hytönen.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Västra åstranden är en relativt ny stadsdel som har byggts upp bit för bit. Borgå stad har också valt att satsa extra mycket på offentlig konst just där.

En del konstverk, som Multiversums jul, finns redan. Dessutom valdes nya konstnärer för framtida projekt på luciadagen.

– Konsten är en verklig identitetsskapare, både för dem som bor här och för turister. Jag ser för mig att vi nästa sommar har turister som kommer hit för att gå från konstverk till konstverk, säger Susann Hartman från Borgå stad.

Hartman konstaterar att gatukonsten på västra åstranden har intresserat också på nationell nivå, både i konstnärskretsar och på annat håll.

– Satsningen har fått mycket tack och höjer kvaliteten i den här delen av Borgå.

Ljuskonst
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Borgå stad har inte haft några problem med att locka konstnärer som vill skapa offentliga verk på västra åstranden. De första åren sökte cirka 300 konstnärer olika uppdrag.

Största delen av dem är östnylänningar eller nylänningar men konstnärerna kommer också från andra delar av Finland, samt från exempelvis Sverige, Ryssland och Ukraina.

– Speciellt glad är jag över att det finns en del Borgåkonstnärer bland dem som valdes på luciadagen. Borgåkonstnärerna har drivit den här satsningen från början, säger Susann Hartman.

Gillar designbusshållplats

Hartman gillar alla konstverk som redan nu finns på västra åstranden, men hennes personliga favorit är ändå den svenska konstnären Astrid Sylwans verk Delphi som finns på två väggar till ett nytt parkeringshus på området.

– I dag skymtar verket mellan husen från många olika håll då man kör bil längs Alexandersbågen. Men i framtiden när alla hus är på plats måste man ta sig in i kvarteret för att se verket.

Hartman säger att verket tilltalar henne tack vare de stora sjoken av varma färger som verket består av.

Hon är också förtjust i Corinna Helenelunds blåvita busshållplats som går under namnet Inom kort och består av mjuka, rundade former.

– Det är det enda funktionella konstverket på platsen, och jag vet att det krävde en hel del mer än vanlig planering. Färgskalan skiljer sig från allt det orangeröda, varma och jordnära och gör att konstverket sticker ut fastän det är mindre än många av de andra verken.

Diskussion om artikeln