Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Se live: Juniorlejonens nästa uppdrag – glöm Sverige snabbt, sköt nykomlingen snyggt

Från 2018
Uppdaterad 27.12.2018 16:14.
Programmet är inte längre tillgängligt
Junior-VM i ishockey, FIN - KAZ (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De två senaste JVM-turneringarna har en finländsk förlust i premiären satt tonen för hela mästerskapet. Nu gäller det att bryta trenden. Bästa sättet att glömma bakslaget mot Sverige är att göra processen kort med nykomlingen Kazakstan. Alla möjligheter finns.

Finland–Kazakstan

Junior-VM i ishockey, gruppspel i Victoria, Kanada.
Start 5.30 på morgonen den 28 december.
Matchen direktsänds på Yle TV2 och Yle Arenan med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts.

Juniorlejonens läge: Revanschsuget värre

Finland lyckades inte göra slut på Sveriges fantastiska segersvit i gruppspelsmatcher i VM, men det som grämer spelarna ännu mer än förlusten med 1–2 är känslan att laget slarvade bort chansen att ta full pott i premiären.

Inställningen under första halvan av matchen var helt enkelt inte tillräckligt bra. Finländarna själva är de första att erkänna att de uppträdde lojt och odisciplinerat, snudd på anemiskt. Närkampsvinsterna under första 30 var lätträknade.

Under andra halvan av matchen blev det bättre och spurten höll till slut på att ge poäng. Huvudintrycket att premiärmötet tog slut på tok för tidigt, att Finland hade mer att ge, bådar gott inför Kazakstanmatchen.

Ska laget nödvändigtvis förlora är det bättre att göra det med en uppåtgående trend än med ett svidande tapp i slutminuterna.

Kazakstans läge: Avslappnat och utvilat

Finland gick en holmgång på tre tuffa perioder mot Sverige medan Kazakstan vilade under VM:s första dag. Spelarna i truppen har en bra grundträning, är vana vid relativt tuffa matcher i den ryska juniorligan MHL och är därför fräschare än sina finländska motståndare.

Kazakstan värmde upp inför VM med två matcher i Nordamerika, en 5–2-seger över kanadensiska klubblaget Alberni Valley Bulldogs och en 1–4-förlust mot Schweiz den 21 december.

Efter det har laget laddat för matchen mot Finland.

Kazakstan är med i A-divisionen för första gången på tio år och ser garanterat fram emot att möta ett stjärnspäckat Finland, väl medvetna om att nyckelmatcherna kommer om ett tag, mot Slovakien i gruppen och senare i ett eventuellt nedflyttningskval.

Utropstecknet!

Kazakstans senaste framträdande i A-VM var faktiskt häpnadsväckande dåligt.

Vid årsskiftet 2008-09 spelade laget sex matcher och förlorade samtliga, med svårslagna målskillnaden 4–60. Förlustsiffrorna skrevs 0–9, 0–15, 0–12, 2–10, 1–7 och 1–7. Mediokra lag har minsann setts i högsta divisionen också sedan dess, men inget så dåligt.

Året innan hade Kazakstan lyckats slå både Schweiz och Danmark. Nationens senaste seger i A-VM togs den 2 januari 2008, 6–3 mot Danmark.

Håll koll på:

Kaapo Kakko, Finland.

17-åringen infriade en del av förväntningarna redan i premiären då han var Juniorlejonens bästa utespelare. Passade i powerplay fram Aarne Talvitie till Finlands enda mål och serverade senare kedjekompisen Linus Nyman ett friläge som kunde ha gett en kvittering.

Kakko har vågat ta för sig mot Kanada och Sverige, mot ett betydligt sämre försvar kan han få en riktigt kul kväll.

Kaapo Kakko låg bakom Finlands enda måljubel i premiärförlusten mot Sverige.
Bildtext Kaapo Kakko låg bakom Finlands enda måljubel i premiärförlusten mot Sverige.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Sayan Daniyar, Kazakstan.

Så gott som samtliga kazakstanska spelare håller till i KHL-klubben Barys Astanas juniorlag i MHL-serien. Lagets bästa poängplockare där är centern Daniyar som snittar en poäng per match och är åtta i hela ligans poängstatistik.

Stod också för 1+2=3 poäng under de två träningsmatcherna förra veckan.

Målvaktsmatchen:

Ukko-Pekka Luukkonen (väl??) mot Vladislav Nurek.
Luukkonen var strålande mot Sverige, utan hans storspel hade Finland antagligen tappat kontakten tidigare. En välkommen premiärinsats för OHL-målvakten som misslyckades för ett år sedan och var i behov av en bra start.

Ukko-Pekka Luukkonen vaktar målet mot Sverige.
Bildtext UPL.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Tipset är att Luukkonen därför får stå på nytt, även om tvåan Filip Lindberg är sugen på att hoppa in, han stod i en liknande match i 7–0-segern över Danmark härom veckan och höll då nollan.

I Kazakstans genrep mot Schweiz stod truppens yngsta och minsta målvakt, 18 år gamla och 72 kilo tunga Vladislav Nurek. Han gjorde 25 räddningar mot schweizarna och får antagligen fortsätta. Håller till vardags till i MHL-klubben Altay Ust-Kamenogorsk.

Tidigare möten:

Finland har mött Kazakstan i JVM tre gånger tidigare. Senast laget var uppe i A-divisionen för tio år sedan vann Juniorlejonen med 7–1 i en match där Teemu Hartikainen var enda tvåmålsskytt.

Året innan skrevs segersiffrorna 5–0, enda tvåmålsskytt då Hartikainens nuvarande kedjekompis i Ufa och landslaget, Joonas Kemppainen.

När Finland blev världsmästare i början på 1998 möttes länderna faktiskt i kvartsfinal. På nyårsafton -97 i Helsingfors ishall blev det hemmaseger med 14–1.

Finlands uppställning i premiären:

Målvakt:
1 Ukko-Pekka Luukkonen (31 Filip Lindberg)

Backpar:
34 Ville Heinola - 15 Henri Jokiharju
7 Urho Vaakanainen - 2 Oskari Laaksonen
3 Toni Utunen - 21 Otto Latvala

Anfallskedjor:
20 Eeli Tolvanen - 19 Rasmus Kupari - 10 Aleksi Heponiemi
23 Linus Nyman - 29 Anton Lundell - 24 Kaapo Kakko
25 Aarne Talvitie - 22 Santeri Virtanen - 27 Jesse Ylönen
28 Sami Moilanen - 12 Samuli Vainionpää -18 Teemu Engberg

Tipset:

För två år sedan åkte Finland också på en knapp 1–2-förlust i JVM-premiären, då mot Tjeckien. Exakt ett dygn senare satt besvikelsen fortfarande i och Finland föll sensationellt mot Danmark.

Jussi Ahokas och resten av tränarteamet måste nu göra allt för att något liknande inte ska upprepas, och det viktigaste är att gjuta nytt mod i spelarna.

Jussi Ahokas.
Bildtext Jussi Ahokas måste vända trenden snabbt.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Utgångspunkten måste vara att detta lyckas men några jättesiffror är kanske onödigt att hoppas på.

5–1 till Finland? Eller vad tror ni?

Diskussion om artikeln