Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kändisarnas konstverk är ofta av låg kvalitet men väcker trots det ändå stor uppmärksamhet

Från 2018
Bild på konstkritiker Helen Korpak.
Bildtext Helen Korpak är överlag inte särskilt imponerad av kändisars konstverk men tycker ändå det är positivt om det gör att fler intresserar sig för konst.
Bild: Jenna Emtö / Yle

– Helt krasst uttryckt kan man säga att det som regel inte är bra konst, säger konstkritikern Helen Korpak om de kändisar som målar eller skapar andra typer av bildkonst.

Det finns flera berömda skådespelare, musiker, politiker och idrottare som inte är kända som konstnärer men som ändå målar och ställer ut sina verk. Listan på kändiskonstnärerna är lång och innehåller en del överraskningar.

Däribland finns världskändisar som Johnny Depp, Bob Dylan och USA:s förre president George W Bush som väckt uppmärksamhet med sina målningar på temat Irak-veteraner.

– Här och där dyker det upp en massa namn på kändisar som håller på med konst. Det är förvånansvärt vanligt och de får ofta mer utrymme för sin konst i egenskap av att de är kändisar än i egenskap av konstnärer, säger konstkritikern Helen Korpak.

Här och där dyker det upp en massa namn på kändisar som håller på med konst. Det är förvånansvärt vanligt och de får ofta mer utrymme för sin konst i egenskap av att de är kändisar än i egenskap av konstnärer

― säger konstkritikern Helen Korpak

Ett aktuellt exempel på kändisar som fått stor medial uppmärksamhet för sitt konstnärskap, trots att det inte är det som de huvudsakligen är kända för, är den svenska skådespelaren Mikael Persbrandt som ställer ut sina alster på Hanaholmen i Helsingfors.

Utöver Persbrandt är också internationella skådespelare såsom Viggo Mortensen och Lucy Liu, musikerna Joni Mitchell och Miley Cyrus samt kungligheter som Prins Charles verksamma som konstnärer.

Tavlor av Mikael Persbrandt
Bildtext Mikael Persbrandt som främst är känd för sina skådespelarinsatser är också verksam som konstnär. Här syns hans senaste verk som ställs ut på Hanaholmen.

Vissa kändiskonstnärer försöker för mycket

Trots att kändiskonsten generellt inte är särskilt imponerande berättar Korpak att hon anser att Pierce Brosnans, det vill säga 90-talets James Bond, konst är rörande.

– Men jag tycker inte det för att den är fantastiskt bra eller för att han visuellt är begåvad men för att han verkligen verkar älska att måla och gör det på ett opretentiöst sätt. Han verkar måla för att det är terapeutiskt för honom.

Bild på skådespelaren Pierce Brosnan.
Bildtext Helen Korpak säger att hon kan uppskatta skådespelaren Pierce Brosnans målningar.
Bild: Isabel Infantes

Han verkar måla för att det är terapeutiskt för honom

― säger konstkritikern Helen Korpak om skådespelaren Pierce Brosnans konstverk

Sedan finns det andra kändisar som försöker för mycket för att bli tagna på allvar som konstnärer och som därför kan upplevas som performativa, berätttar Korpak.

– Det som kan innebära en viss problematik är de kändisar som håller på med pastischer på sådan tidigare konst som inte är relevant att göra pastisch eller inte kräver att bli omgjorda eller parodiserade, säger Korpak och hänvisar bland annat till Mikael Persbrandt som gjort en kopia på en berömd målning av Francis Bacon.

– Hans målning heter nog "Bacon" så han försöker inte lura betraktaren men det finns inget mervärde i hans målning. Då tittar jag hellre på ursprungsverket. Det samma gäller James Franco som för att bli tagen på allvar som konstnär ställt ut på något lyxigt galleri med en serie fotografier som är exakta kopior på Cindy Shermans kultförklarade fotografiserie Untitled Film Stills. Då går jag hellre och kollar på Cindy Sherman eller Francis Bacon eller på något helt nytt än ser på dåliga kopior.

Mikael Persbrandt framför sina målningar.
Bildtext Mikael Persbrandt är en av de konstnärer som sysslat med pastich, det vill säga en imitation på ett tidigare konstverk.

Ju mer konst, desto bättre

Trots att många kändisar säkert får ställa ut sin konst just för att de är kända namn anser Korpak att det ändå är positivt ju mer konst som skapas. Oavsett vem som skapar den.

– Jag är själv av den åsikten att ju mer konst desto bättre. Det är roligt att det finns mer konst och bra att folk går och tittar på konst, allt det är bara positivt. Men sen kan det vara väldigt dålig konst, vilket jag tycker jag har rätt att tycka.

Samtidigt betonar Korpak att kändisars konst kan leda till att människor som annars inte intresserat sig för konst börjar göra det.

– Jag är för att ens konstsmak ska tas på allvar. Man får gilla vilken konstnär som helst och det ska vara helt legitimt att utforska konst ur vilken startgrop som helst. Vare sig det är Marilyn Mansons angstiga goth-målningar eller David Bowie vars konst jag tycker är inspirerad av den österrikiska nihilistiska målaren och tecknaren Egon Schiele. Det finns jättemycket potential att upptäcka nya saker via kändiskonst, vilket är positivt tycker jag.

Det finns jättemycket potential att upptäcka nya saker via kändiskonst, vilket är positivt tycker jag

― säger konstkritikern Helen Korpak

Lättare att kritisera en kändis konstverk

Korpak går främst på magkänsla när hon tittar på konst och önskar att andra också ska göra detsamma. Hon tror att det kan vara enklare för många att våga känna efter vad man egentligen tycker om ett konstverk om verket är gjord av en kändis.

– Jag tror det är ganska svårt att våga eller klara av att känna efter vad man tycker när man går på museum eller galleri. Men när det är en kändis som målat kan det vara lättare att känna efter vad man tycker. Man är van att tycka saker om kändisar.

– Det är lättare att våga känna efter att det här är jättedålig konst om det är en kändis man känner till som målat verket jämfört med om det är en konstnär man inte alls känner till.

Kiasma.
Bildtext Det kan vara svårt att tycka till om konsten som finns på museum och gallerier om man inte känner konstnären sedan tidigare. Därför kan det vara lättare att tycka till om kändisars konst menar konstkritikern Helen Korpak.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Korpak anser också att det är viktigt att konstvärlden ska kunna erbjuda något för alla smaker.

– Människor tycker om olika saker så det är bra med variation inom konstvärlden. Vill man vara konstnärer ska man få vara det oberoende socioekonomisk bakgrund och man kan komma från olika yrkesgrupper. Alla behöver inte ha ett magisterspapper på att de kan måla. Jag är inte kategoriskt emot kändisar som målar, men man ska nog vara medveten om att det är en annan sak att på ett snofsigt galleri kolla på en känd persons konst än att kolla på en så kallad professionell persons konst, eftersom det i gallerikontexten alltid finns någon slags pretention på att sälja och på att få mer betraktare och där gör namnen en stor del av jobbet. Kändisens namn kan räcka då, konsten spelar ingen roll mer.

"Samma fenomen finns i konstvärlden"

Korpak berättar att det också finns konstnärer som blivit kändisar vars kändisskap på något sätt dränker det ursprungliga konstnärskapet.

– I Finland finns till exempel fotografen Meeri Koutaniemi som fortfarande alltid kallas fotograf men som främst är känd som mediepersonlighet och modell. Hon började som fotograf men ingen kan nämna ett verk av henne, hon har snarare blivit en kändis.

Meeri Koutaniemi
Bildtext Meeri Koutaniemi är främst känd som modell och mediepersonlighet och inte för sitt arbete som fotograf menar Korpak.
Bild: Tiina jutila / Yle

Ett annat finskt exempel är Manuela Bosco som är en före detta friidrottare men som numera är verksam som konstnär.

Korpak nämner också de många konstnärer som efter sin död blivit väldigt kända och att det därför blir svårt att skilja på verk och person, precis som en Hollywood-skådespelare vars konst alltid ses genom linsen av dem som kändis. Som exempel nämner Korpak konstnärerna Jean-Michel Basquiat och Frida Kahlo.

– De har postumt blivit betraktade som något gudomligt som i dag hyllas för hur de såg ut, hur de klädde sig och hurdana de var. Det är omöjligt att särskilja dem som personer och konstnärer. Samma fenomen kan också hittas inom konstvärlden.

Konstnärerna Jean Michel Basquiat och Frida Kahlo har postumt blivit betraktade som gudomligheter som hyllas för hurdana de var. Det är omöjligt att särskilja dem som personer från den konst de skapade