Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tvåmålsskytten Alexander Ruuttu stortrivdes i Davos – KalPa öppnade Spengler Cup med meriterande seger

Från 2018
Alexander Ruuttu fick fin start på Spengler Cup.
Bildtext Alexander Ruuttu fick fin start på Spengler Cup.

Ligahösten har inte gått enligt planerna för KalPa från Kuopio, som för tillfället ligger på elfte plats i tabellen. I jakten på en formtopp spenderar laget mellandagarna i Schweiz, där KalPa deltar i anrika Spengler Cup. Turneringens första match visade tecken på en formkurva som vekrar peka i rätt riktning.

Tabellelvan KalPa tillbringar alltså mellandagarna i Davos i Schweiz och deltar i en av världens mest anrika turneringar. Gruppspelet inleddes för Sami Kapanens manskap med match mot tjeckiska HC Ocelari Trinec.

Efter tolv minuters spel förde Alexander Ruuttu upp KalPa i en 1–0 ledning. Alexandre Texier jobbade loss pucken i sarghörnet till Jaakko Rissanen som hittade en omarkerade Ruuttu framför mål.

I den andra perioden kom Trinec ikapp efter ett vackert solo av Martin Gernat, men Texier återställde KalPa-ledningen en knapp minut efter kvitteringen då han kom ensam med Lukas Danecek.

Den tredje perioden hade knappt kommit igång när Ruuttu igen var framme och visade prov på gryende form.

Forwarden stal pucken av en Trinec-back vid blåa linjen och åkte ensam in och lyfte pucken i mål med backhanden bakom Danecek.

Ruuttu har bara spelat åtta matcher av ligahösten, men ändå nätat fem gånger och samlat totalt sex poäng.

Förutom en Alexander Ruuttu i toppform kan KalPa också tacka målvakten Denis Godla en gång extra i omklädningsrummet. Den slovakiske målvakten stod för några matchavgörande räddningar, speciellt under de två första perioderna.

Trinec försökte jaga en kvittering med en man mer på isen, men slarvigt bytesbeteende och en utvisning för fel byte såg comebacken rinna ut i sanden.

KalPa vann matchen med 3–1 (1–0,1–1,1–0).

Imorgon avslutas gruppspelet för KalPa med match mot Metallurg Magnitogorsk. Magnitogorsk besegrade HC Ocelari Trinec på Annandagen med 2–1, så drabbningen mellan Kalpa och Metallurg är en direkt gruppfinal.

Gruppvinnarna i de två grupperna i Spengler Cup går direkt till semifinal medan lagen på platserna två och tre möter lagen ur den andra gruppen (HC Davos, Team Canada, Thomas Sabo Ice Tigers) i kvartsfinalskedet.

Ett finskt lag har aldrig vunnit den anrika turneringen Spengler Cup. Närmast kom ett lag som gick under namnet Team Finland, men konstellationen förlorade finalen mot Tjeckoslovakiens OS-trupp.

Team Canada har vunnit de tre senaste upplagorna av Spengler Cup.

Diskussion om artikeln