Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indonesien befarar nytt vulkanutbrott och höjer beredskapen - se video från det tsunamidrabbade området

Från 2018
Förstörelsen efter tsunamin i Indonesien - Spela upp på Arenan

I Indonesien fortsätter röjningen efter tsunamin som sköljde över vidsträckta områden strax före jul. På bilder från området ser man översvämmade bostadsområden och massor med bråte.

Samtidigt som röjningsarbetet pågår finns det fruktan för att det vulkanutbrott som orsakade tsunamin bara var var en förvarning.

Myndigheterna har höjt beredskapen till den näst högsta nivån och alla som befinner sig inom fem kilometer från vulkanen Anak Krakatau har uppmanats att lämna området.

Förstörd by efter tsunamin i Indonesien strax före jul 2018.
Bild: CCTV/Reuters

Myndigheterna befarar att vulkanen ska få ett utbrott igen och eventuellt orsaka en ny flodvåg.

Dessutom uppmanas piloter att inte flyga över området.

Anspråkslös vulkan - men man kan aldrig vara säker

Forskare Arto Luttinen vid naturvetenskapliga enheten vid Helsingfors universitet säger till STT att det är högst osannolikt att området ska behöva vara med om ett liknande utbrott som det som skedde 1883, då tiotusentals människor dog.

Då var det Krakatau som spred skräck, nu är det Anak Krakatau (“Krakataus barn”) som är aktiv.

- Intensiteten i utbrottet kan ännu stiga, men den här vulkanen är rätt anspråkslös i sin nuvarande utvecklingsfas. Den fara som den vulkaniska aktiviteten kan orsaka gäller närmast i närområdet, säger Luttinen till STT.

Arto Luttinen.
Bildtext Arto Luttinen.

Luttinen understryker ändå att det är svårt att förutspå när och hur ett utbrott sker eftersom forskarna inte ännu har full förståelse för hur vulkaner fungerar.

Efter det nu aktuella utbrottet och den efterföljande tsunamin har minst 430 personer dött och 150 saknas fortfarande. Kring 1 500 människor skadades och 22 000 har evakuerats från sina hem.

Vulkanen Anak Krakatau har ett utbrott strax före jul 2018.
Bildtext Anak Krakatau under sitt utbrott strax innan jul.
Bild: Nurul Hidayat/Bisnis Indonesia