Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juniorlejonen tog enkel seger – samtliga fyra kedjor lyckades med målskyttet

Från 2018
Uppdaterad 28.12.2018 08:50.
Programmet är inte längre tillgängligt

Finland gjorde vad som krävdes och slog nykomlingen Kazakstan med klara 5–0. Motståndet var svagt, men det fanns mycket positivt i Juniorlejonens insats. Laget undvek utvisningar, målvakten Filip Lindberg höll nollan och alla fyra anfallskedjor gjorde mål.

Kazakstan gjorde sin första match i junior-VM:s högsta division på tio år, och visst märktes det att Finland var flera nummer större. Framför allt mot slutet av perioderna var det spel mot ett mål, det kazakstanska.

– Vi fick spela mycket anfallsspel. Det gällde för oss att visa tålamod och det lyckades vi med, sammanfattar tränaren Jussi Ahokas efter 5–0-segern.

Siffror som kunde ha varit mycket större utan motståndarmålvakten Demid Jeremejev, som glänste med hela 51 räddningar och fick stående ovationer av den kanadensiska publiken efter matchen.

– Det är sällan man ser så här bra målvaktsspel. Visst hade vi chans att göra fler mål, många fler, men vi gjorde fem och det räckte bra, säger Ahokas.

Lindberg säker i mål

Finlands mål vaktades av Filip Lindberg som hade betydligt mindre att göra än motståndarmålvakten, men den finländska VM-debutanten agerade säkert och höll nollan.

Framåt lyckades Finland på bred front. Lagets enda Mestisback Otto Latvala förde upp Juniorlejonen i ledning halvvägs in i den första perioden och de övriga fyra målen fördelade sig jämnt över de fyra forwardskedjorna då Aarne Talvitie, Samuli Vainionpää, Kaapo Kakko och Aleksi Heponiemi gjorde varsitt mål.

Backen Otto Latvala spräckte nollan när Finland slog Kazakstan.
Bildtext Backen Otto Latvala gjorde öppningsmålet när Finlands tog en klar seger.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Den enda finländaren som plockade mer än en poäng var tredje kedjans ytter Jesse Ylönen med två passningspoäng, och med sina 0+3 totalt är Ylönen lagets bästa poängplockare hittills i turneringen.

Däremot lyckas Eeli Tolvanen inte alls, efter två matcher är storskytten kvar på 0+0. Över huvud taget har första kedjan med Tolvanen, Heponiemi och Rasmus Kupari inte fått till det alls.

Bara en utvisning

Positivt för Finlands del var däremot att laget uppträdde betydligt mer discliplinerat än i premiären. Mot Sverige föll laget på utvisningarna, nu drog Lejonen på sig en enda tvåa, en hårt dömd utvisning på Urho Vaakanainen.

– Känslan är bra. Såna här matcher kan vara svåra men vi skötte det fint, säger Ilvesbacken Oskari Laaksonen som fick pris som Finlands bästa spelare.

– Vi fick fart på benen och motståndaren hängde inte med, sammanfattar Laaksonen.

Den klara segern betyder i praktiken att Finland är klart för kvartsfinal. Nu väntar en spellledig dag innan Finland möter Slovakien i sin tredje match med nedsläpp klockan 1.30 natten till söndag finsk tid.

Finland–Kazakstan 5–0 (2–0, 1–0, 2–0)

12.52 1–0 Otto Latvala (Santeri Virtanen, Jesse Ylönen)
15.08 2–0 Aarne Talvitie
32.49 3–0 Samuli Vainionpää (Valtteri Puustinen)
47.17 4–0 Kaapo Kakko (Anton Lundell, Ylönen)
49.13 5–0 Aleksi Heponiemi (Rasmus Kupari, Henri Jokiharju)

Övriga resultat:

Ryssland–Danmark 4–0 (1–0, 1–0, 2–0)
Slovakien–Sverige 2–5 (1–2, 0–1, 1–2)
Schweiz–Kanada 2–3 (0–1, 1–2, 1–0)

Diskussion om artikeln