Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hyresgästerna i Lappvikens sjukhus lämnas på bar backe i juni - om inte hyresförhandlingarna med staden bär frukt nästa år

Från 2018
Mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin tapahtumapaikka vanhassa Lapinlahden sairaalassa
Bildtext Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Helsingfors har sagt upp hyresgästernas avtal i Lappvikens sjukhus efter en problemfylld höst med bråk om höjda hyror. Nu meddelar staden att förhandlingarna fortsätter nästa år.

På torsdagen gick hyresgästerna, som består av andelslaget Tilajakamo och företaget Lappvikens källa, ut med att staden sagt upp hyresavtalet med dem. Aktörerna har verkar på området i tre år.

Följande dag uppger stadsmiljönämnden i ett pressmeddelande att förhandlingarna med hyresgästerna på Lappvikens sjukhus fortsätter 2019.

Hyresavtalet har sagts upp men hyresgästerna får stanna kvar fram till slutet av juni 2019 då kontraktet tar slut.

Staden vill höja hyrorna

I november meddelade staden att de förhandlar om hyreskontraktet med sina hyresgäster, men förhandlingarna rann ut i sanden. Enligt staden borde den nuvarande hyran höjas eftersom den inte täcker alla underhålls- och reparationskostnader.

Staden ville först höja hyrorna med 150 procent för att putsa upp byggnadens fasad. Senare meddelade staden att en höjning på 370 procent kunde bli aktuell eftersom en mer omfattande renovering av insidan av byggnaden planerades.

Vanha Lapinlahden sairaala, 22.07.2016.
Bildtext Det ordnas olika slags kulturevenemang och social verksamhet som stöder psykisk hälsa.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Med en så stor hyreshöjning skulle den sammanlagda hyran ha landat på 115 000 euro i månaden. Det här väckte ont blod bland hyresgästerna, som upplevde att hyreshöjningen var oskälig.

Enligt hyresgästerna har både Tilajakamo och Lappvikens källa själva utfört märkbara reparationer i byggnaden, vilket staden inte tagit i beaktande då de diskuterat hyreshöjningen.

Staden: Hyran täcker inte alla kostnader

Enligt Helsingfors stad har aktörerna på Lappvikens sjukhus fått verka där väldigt förmånligt i form av ett tillfälligt hyreskontrakt.

Staden uppger att orsaken till att kontraktet nu sades upp är att staden måste se över hyran. Det här efter att hyresgästerna inte gått med på den hyreshöjning som staden föreslog att skulle träda i kraft den första juni 2019.

Nu har hyresgästerna kommit med ett motförslag och saken ska diskuteras nästa år.

För tillfället är hyran 3,61 euro per kvadratmeter men enligt staden så täcker det inte alla kostnader för uppvärmning, el och vatten.

Mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin tapahtumapaikka vanhassa Lapinlahden sairaalassa
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Staden har räknat ut att hyran borde vara 9 euro per kvadratmeter för att täcka underhåll, hyra för tomten och alla kostnader som uppkommit i samband med reparationer. I närområdet är hyresnivån betydligt högre, med ett kvadratmeterpris på 17,80 euro.

De senaste tre årens renoveringar har kostat staden över 5 miljoner euro och staden vill nu också att hyresgästerna visar upp hur mycket pengar de satt på reparationsarbeten.

Enligt staden har alla reparationer varit nödvändiga för att bevara den skyddade fastigheten.

Idétävling för att utveckla området

I samband med ett möte den 11 december meddelade stadsmiljönämnden att de utlyser en idétävling, vars syfte är att utveckla det gamla sjukhusområdet.

Den som vinner tävlingen får köpa eller hyra området.

Staden hade tidigare meddelat att de nuvarande hyresgästerna får stanna kvar fram tills vinnaren i idétävlingen sållats fram och tar över aktiviteten på området.

Stadsmiljönämnden kommer att behandla hyresgästerna motbud under våren 2019.

Artikeln baserar sig delvis på Lapinlahden sairaalan vuokralaiset irtisanottiin – Kansalaistoimintaa harjoittavat vuokralaiset pitävät kaupungin vuokrankorotusaikeita kohtuuttomina och Helsinki suunnittelee mittavia vuokrankorotuksia Lapinlahteen – kansalaistoimintaa harjoittavat vuokralaiset protestoivat aikeita