Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syriska armén gick in i strategiskt viktiga Manbij på inbjudan av kurdiska styrkor

Från 2018
Uppdaterad 28.12.2018 14:06.
Kurdiska milismän i norra Syrien är på väg att inta staden Manbij som har kontrollerats av IS sedan år 2014
Bildtext Den kurdiska YPG-milisen säger att den bjöd in regeringsstyrkor till Manbij efter att den övergav sina egna ställningar i staden
Bild: EPA/SEDAT SUN

Syriska regeringsstyrkor har gått in i den strategiskt viktiga staden Manbij i provinsen Aleppo i norra Syrien, som hotades av Turkiet och dess syriska allierade.

Turkiet hotade att inta staden som kontrolleras av USA-stödda kurder, men den syriska armén hann före med hjälp av kurderna.

Den kurdiska YPG-milisen som kontrollerar två autonoma kurdiska enklaver öster om Manbij, bjöd in den syriska armén som skydd mot turkiska angrepp.

YPG meddelade tidigare att den ha lämnat Manbij och omplacerat sina styrkor för att kämpa mot IS i östra Syrien, där det pågår hårda strider omkring IS sista fästen i Syrien.

- Så vi bjuder in den syriska regeringen som vi tillhör, att sända styrkor till dessa övergivna ställningar för att skydda Manbij för ett omedelbart turkiskt hot, säger YPG.

Karta Jarablus.
Bild: Yle

En civil kurdisk talesman sade senare på fredagen att armén inte har tagit över staden utan intagit ställningar i stadens utkanter.

Talesmannen sade att man för närvarande förhandlar med Ryssland och Syrien om möjligheten att armén tar över staden om och när kurderna och allierade amerikanska styrkor lämnar Manbij.

Syriens armé säger att den gick in i Manbij för första gången på flera år, men det är oklart hur mycket av staden regeringsstyrkorna kontrollerar.

- Syriska styrkor som har hissat upp i flaggan i Manbij garanterar säkerheten för alla syriska medborgare och andra som finns i området, säger militärledningen i ett uttalande.

USA som alltså stöder kurderna, har en militärbas i staden och där finns också lokala arabiska milisstyrkor som är allierade med YPG.

Turkiet betraktar YPG som synonymt med det bannlysta Kurdiska arbetarpartiet PKK, och har hotat att krossa milisgruppen.

Kurdisk YPG-soldat som tränar tillsammans med amerikanska styrkor
Bildtext USA har drygt 2 000 soldater i Syrien som utbildar och beväpnar allierade kurdiska milisstyrkor

USA är officiellt allierat med milisstyrkan SDF, som i praktiken domineras av YPG.

USA har över 2 000 soldater i området som utbildar och beväpnar kurderna i kampen mot terrorgruppen IS.

Allt det kommer snart att förändras eftersom president Donald Trump nyligen beslöt att ta hem de amerikanska styrkorna i Syrien.

Beslutet har stött på hård kritik både bland demokrater och republikaner i den amerikanska kongressen. Kritikerna anser att beslutet är förhastat och innebär ett svek mot kurderna, som har förlorat hundratals soldater i kampen mot IS.

Ryssland nöjt, Turkiet ilsket

Ryssland, som stöttar Syriens president Bashar al-Assad, välkomnar beskedet att den syriska regeringens styrkor har gått in i Manbij.

– Det här bidrar självklart till att stabilisera situationen. Utökandet av zonen som står under regeringens kontroll... är utan tvivel en positiv trend, säger den ryska regeringens talesperson Dimitrij Peskov.

Ryssland meddelade samtidigt att Vladimir Putin har bjudit in Turkiets och Irans ledare till ett toppmöte där man skall diskutera kriget i Syrien.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan verkade däremot ilsken över nyheten om den nya alliansen mellan kurderna och den syriska regeringen.

Enligt Erdogan har YPG ingen rätt att bjuda in någon till Manbij, men han tillstod att "Turkiet inte har någon anledning att angripa Manbij om terroristerna lämnar staden", som han uttryckte det.

Diskussion om artikeln