Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

En bil i havet senare - med förbudsskyltar hoppas Kimitoöns kommun minska på buskörningarna i Dalsbruk

Från 2018
Uppdaterad 30.12.2018 22:33.
bil i mörker
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Under hösten och vintern har förargade bybor i Dalsbruk följt med en handfull bilister som samlas på Hulta daghems parkeringsplats. Många anser att polisens insatser inte har varit tillräckliga.

- Det är åt helvete med körandet och det är inga poliskontroller här, man borde ha någon slags övervakning. Till slut ligger bilen där nere i havet. Man vill inte röra sig på gatorna då de kommer sidlänges i kurvorna. Det är många som är av samma åsikt, säger Kaj Lindblom som bor i centrum.

Han anser att det är myndigheterna som i första hand borde göra något åt situationen. Terhi Zetterman bor inte långt ifrån Hulta daghem och hon tycker att det är väldigt beklagligt med buskörningarna.

En äldre man med svart keps står utanför Sale i Dalsbruk. Slaskigt vinterväder.
Bildtext Kaj Lindblom är bara en som är irriterad på bilisterna i Dalsbruk centrum.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Jag tycker det verkar farligt både för de som kör bilarna själva, men också för barnen och andra som rör sig i centrum. Oljudet är verkligen irriterande, säger Zetterman.

Hon hoppas att polisen, men också bilisternas föräldrar, kunde upplysa de unga om riskerna med körningarna och försöka göra något åt saken.

En annan person, en ung kvinna som rastar hunden frågar sig om polisen gjort någonting alls. Bilarna kör till och med upp på hennes gård i bland.

- Då det inte blir några konsekvenser så tror de att de får bete sig precis som de vill. Det gasar och kör runt hela kvällen och en bit in på natten från torsdag till söndag, säger hon.

Svarta hjulspår i gräsmattan utanför Hulta daghem i Dalsbruk.
Bildtext Hjulspår på den snötäckta gräsmattan utanför Hulta daghem.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Den 26.12 körde en bilist ner i havet intill bensinstationen i Dalsbruks hamn. Tre personer fanns i bilen men ingen förolyckades. Bilar har också kört över snötäckta gräsmattor vid kolugnarna och utanför Hulta daghem. Också några trafikmärken i centrum har fått sig en törn.

Förbjudet att parkera

Greger Lindholm, teknisk chef vid Kimitoöns kommun säger att man från kommunens sida är väl medveten om de nattliga körningarna och för en dialog med polisen. Enligt Lindholm kan kommunen inte vidta andra åtgärder än skyltning.

Skyltar med förbud om att vistas på parkeringen vid Hulta daghem nattetid kommer att dyka upp. Det gör det möjligt för polisen att bötfälla de som parkerar sina bilar där.

En bil som ligger på bottnet av havet, cirka 3 meters djup intill bryggan.
Bildtext På julannandagen hamnade den här Audin på havets botten.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Vi för en dialog med polisen och arbetet med skyltarna vid parkeringen är på gång som bäst. Men det är klart att det inte stoppar själva körandet, säger Lindholm.

"Dalsbruk är en av de lugnare platserna i skärgården"

Enligt äldre konstapel Fred Lindblom har buskörningarna minskat i Kimito medan det är lite vildare i Dalsbruk. Det görs kontroller och razzior kontinuerligt på ön och polisen tar fast någon nu och då.

- Vi patrullerar om vi är på ön och får samtal från nödcentralen. Om det finns orsak och behövs så granskar vi förare och fordon. I fall ingen enhet är på plats kommer det patrull från Åbo eller Salo, men eftersom det oftast är fråga om helger finns det förmodligen prioriteringar annanstans, säger Lindblom.

Fred Lindblom i hamnen av Dalsbruk.
Bildtext Fred Lindblom säger att man får fast en del personer med jämna mellanrum.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Enligt Lindblom har man fått väldigt få samtal in angående buskörningarna och tolkar det som en signal om att det inte rör sig om något stort problem.

- Nog skulle jag säga att det här är en av de lugnare platserna i skärgården jämfört med andra ställen som till exempel Pargas, säger Lindblom.

Under intervjun med polisen dyker en kvinna upp som varit och tittat på bilen som ligger på havets botten. Hon ber om ursäkt för att hon avbryter, och beklagar sig sedan med trött röst.

- Nu har jag fått nog. Vad ska jag ta mig till då de vansinniga körningarna i centrum aldrig tar slut.

"Alla har varit unga någon gång"

Klockan 18 på fredag kväll samlas flera bilar som vanligt utanför Hulta daghem i Dalsbruk centrum. En ny förbudsskylt känns inte särskilt skrämmande.

- Det kommer nog inte att hjälpa. Polisen är inte allt för mycket igång här heller, säger en av förarna.

Samma chaufför säger att folk verkar glömma att de själva har varit unga någon gång, med andra ord är deras körande något som hör ungdomen till. Där får han medhåll av alla andra bilister.

Tre bilar står parkerarade på Hulda daghems parkering i mörkret.
Bildtext Tre bilar på Hulta daghems parkering.
Bild: Amanda Vikman/Yle

De har funderat på att vara någon annanstans, men det finns inga andra lämpliga parkeringar där man kan samlas. Han tycker inte att de som bor i centrum behöver vara oroliga.

- Oftast om man leker med bilen så har man ganska bra kontroll på den. Man kör ju olika beroende på om det är väldigt halt eller inte, säger han.

Att en bil hamnade i sjön gjorde ingen skillnad för honom och hans vänners bilkörande. Den bilisten var inte någon från deras gäng.

- Inte blev det några extra funderingar. Någon sa att den bilens bromsarna skulle ha slutat fungera när olyckan skedde, säger han.

Diskussion om artikeln