Trumps Irakbesök: Militären politiserades, hemliga specialförband demaskerades och värdlandets politiker upprördes
Förvåning, förvirring och förbannelser präglade kommentarerna till president Donald Trumps överraskningsbesök i Irak på annandagen.
Det har varit tradition att amerikanska presidenter besöker sina trupper utomlands för att höja kampandan hos dem.
Lika mycket tradition har det varit att presidenten inte gör inrikespolitik av besöken, för att markera nationell enighet under de militära uppdragen utomlands.
Bröt mot neutralitetstanken
Irakbesöket bröt starkt mot traditionen att hålla militären politiskt neutral.
Trump delade ut kampanjmaterial för en förestående kampanj för återval 2020, och skällde på demokraterna där hemma som inte vill bevilja pengar till murbygget längs den mexikanska gränsen.
- Det var ett brott mot protokollet, sade den pensionerade generallöjtnanten Mark Hertling till New York Times.
Dessutom påstod Trump att soldaterna nu ska få sin första löneförhöjning på tio år tack vare honom. I verkligheten har lönerna höjts regelbundet i tiotals år.
Presidentens agerande väckte kritik även bland kommentatorerna på tv-kanalen Fox News, som vanligen brukar stöda Trump.
Navy Seals avslöjades
Likaså väckte det förvåning och förvirring då presidenten poserade på bild med soldater från elitförbandet Navy Seals.
Specialsoldaterna brukar aldrig uppträda med sina ansikten på bild eller video för att de inte ska kunna identifieras.
- Det skulle vara en stor propagandavinst för en fientlig regering eller terroristgrupp ifall de lyckades ta en sådan soldat tillfånga, sade den förra underrättelsespecialisten Malcolm Nance till tidskriften Newsweek.
Trump är emellertid överbefälhavare och kan ignorera sådana regler. Vita huset har inte förklarat varför sekretessreglementet inte följdes.
- Jag har aldrig hört talas om att specialförband någonsin tidigare skulle ha tvingats posera med sina ansikten under ett uppdrag i en krigszon, sade en tjänsteman vid försvarsministeriet Pentagon på villkor att hen inte identifierades.
Officiellt har Pentagon inte kommenterat incidenten överhuvudtaget.
Irakiska politiker fördömer
Trump träffade varken premiärminister Adil Abdul Mahdi eller någon annan i den irakiska ledningen under besöket. Trump och Mahdi talades vid endast per telefon.
Irakiska regeringskällor uppgav att Trump ville att Mahdi skulle komma till den amerikanska basen för ett möte. Det gick premiärministern inte med på och Trump ville inte resa till Bagdad.
Irakiska politiker från olika grupperingar fördömde besöket och arrangemangen och betecknade det amerikanska agerandet som arrogant.
- Visiten visar hur hänsynslöst USA beter sig i umgänget med andra, sade Hamad Allah al-Rikabi, talesman för det parlamentsblock som stöder nationalisten och shialedaren Muqtada al-Sadr.
al-Sadr har längre krävt att USA och andra utländska styrkor ska ut ur Irak och har bildat ett block med majoritet i det irakiska parlamentet.
Blockledaren Sabah al-Saadi sade att Trump bör veta sina gränser och att den amerikanska presidenten hade kommit på besök som om Irak var en delstat i USA.
Inga planer på amerikansk reträtt
USA ledde invasionen av Irak 2003 som störtade diktatorn Saddam Hussein och kastade samtidigt in landet i ett blodigt inbördeskrig.
President Barack Obama beslöt dra tillbaka de amerikanska styrkorna 2011, men de återvände på Iraks begäran tre år senare då terrorgruppen Islamiska staten plötsligt hade erövrat stora områden i norra Irak.
USA har i dag drygt 5 000 soldater i Irak som bistår Iraks regering i kampen mot det som återstår av IS. Trump sade under besöket att han inte har några planer på att hemförlova dem.
I stället sade han att USA kunde använda Irak för eventuella operationer i Syrien, vilket ytterligare upprörde nationalistiskt sinnade irakiska politiker och stärkte deras krav på att USA lämnar Irak.
Källor: New York Times, Fox News, Newsweek, BBC, The Guardian, Associated Press, Reuters, Agence France-Presse, Washington Post.