Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Författaren Amos Oz är död

Från 2018
Uppdaterad 28.12.2018 17:24.
Amos Oz
Bildtext Amos Oz
Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Den israeliske författaren Amos Oz har avlidit. Dödsbudet gavs av hans dotter Fania Oz-Salzberger via Twitter.

"Till er som älskade honom, tack", skrev hans dotter.

Amos Oz blev känd för bland annat böckerna "En berättelse om kärlek och mörker", "Hur man botar en fanatiker" och "Vänner emellan".

Han var en av Israels internationellt mest lästa författare. Hans böcker grundar sig ofta på landets historia och utgörs av studier i människans villkor.

Amos Oz (egentligen Klausner) föddes i Jerusalem 1939 och hade ryskjudiska föräldrar.

Oz flyttade som 15-åring till en kibbutz at 15 efter att modern hade begått självmord. Han deltog i krigen 1967 och 1973.

Han var en fredsaktivist och arbetade aktivt för en uppgörelse med palestinierna.

– Pessimism och förtvivlan är slöseri med tid. I stället för att slita ditt hår – fråga dig ”Vad kan jag göra?”. Om du ser en eldsvåda, fly inte. Skriv inte en insändare till tidningen där du kräver att gärningsmannen straffas. Ta en hink och ös vatten på elden! Har du ingen hink? Ta ett glas! Inget glas? Ta en tesked. Kanske är ni många nog att släcka.

― Amos Oz i en intervju för Dagens Nyheter

Boken Min Michael (1968) är en kärleksroman skriven ur en kvinnas synpunkt. I Att känna en kvinna (1989) skildrar han hur en mästerspion måste förändra sina prioriteringar. Barnboken Ett äventyr i Jerusalem (1978) är en personlig berättelse om en liten pojkes liv i Jerusalem.

Oz senare böcker, exempelvis Samma hav (2001), En berättelse om kärlek och mörker (2002), Rim på liv och död (2007) och Vänner emellan (2013), rymmer en mängd självbiografiskt material och präglas av en mer personlig ton än tidigare verk.

Memoarboken "En berättelse om kärlek och mörker" blev också film med Natalie Portman i huvudrollen.

Hans namn nämndes ofta i samband med spekulationer kring Nobelpriset i litteratur.

Amos Oz led av cancer. Han blev 79 år gammal.

Källa: Reuters, AP, Nationalencyklopedin

Diskussion om artikeln