Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Siri Salvesens utmaning: Att ta sig genom arktiska vildmarken med hundspann och överleva

Från 2019
Hundspann.
Bild: Håkan Wike

300 kilometer genom arktisk natur på en släde som dras av sex hundar. Det är vad deltagarna i en vildmarksutmaning har framför sig.

Intill den Lapska armen finns den allra nordligaste delen av Sverige. På den norska sidan finns Signaldalen, startpunkten för ett 300 kilometer långt äventyr.

Största delen av vildmarksfärden går på den svenska sidan och mållinjen korsas efter en veckas strapatser i Väkkäräjärvi, inte långtifrån Kiruna.

Hoppas på norrsken

Förhållandena kan vara väldigt utmanande under expeditionen som börjar den 8 april. Det kan vara ordentligt kallt och blåsigt däruppe den tiden på året. Väderväxlingarna kan vara stora, det förväntar sig Åbobon Siri Salvesen som är den enda finländaren som uttagits till expeditionen.

– Det är säkert väldigt mycket snö och vädret kan vara väldigt varierade. Det kan snöa eller vara solsken. Jag hoppas vi får bra väder och får se norrsken.

Hon tror att den mentala biten är tuffast eftersom hon aldrig varit med om något liknande. Dagarna är långa med många timmar på släden och nattsömnen kan vara kort, så det blir också fysiskt tufft, säger hon.

Trots det tänker hon njuta och låta bli att titta på klockan. Jag tror inte att det känns att man är trött utan bara vill vara vaken, säger Salvesen.

Hundmat och varma kläder bär till mål

För att klara av färden behövs varma kläder och tillräckligt med näring. Hundarna är förstås också viktiga, det gäller att se till att de får så mycket vatten och mat som de behöver, säger hon.

– Så klart, varma kläder kommer vi att ha. Vi ska se till att vi äter och dricker ordentligt och ser till att kläderna är lagom varma så att man inte svettas eller fryser.

Siri Salvesen.
Bildtext Siri Salvesen.
Bild: Yle/Peter Petrelius

De övriga 19 deltagarna kommer från hela världen, från Norge och ända från Kina och Taiwan. Inför expeditionen har de stämt träff för att lära känna varandra. Trots att hon inte varit med om en liknande expedition tidigare, så är Salvesen ingen nybörjare i vildmarken. Hon har vistats mycket i den norska naturen och är nästan färdig idrottsinstruktör från Arcada i Helsingfors.

– Jag njuter jättemycket av naturen och jag tror att den här resan kommer att visa mig många nya sidor. Jag tror definitivt att jag kan använda det här i mitt fortsatta yrke och inspirera människor att gå ut och njuta av naturen och att gå efter sina drömmar.

Diskussion om artikeln