Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lediga dagar de värsta för den spelberoende – Sören startade stödgrupp på sociala medier för att hjälpa sig själv och andra

Från 2018
Svarta speltärningar ovanpå en bunt med 500-eurossedlar.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos.

Ledigheten kring jul är en tuff period för den spelberoende.
- Du blir rastlös och då blir det lätt att man sätter sig ner och spelar, säger Sören Karlsson som startat grupp på sociala medier och hoppas sänka tröskeln för att be om hjälp.

Spelberoendet ökar i Finland och Sören Karlsson hör till dem som kämpat med missbruket i några år. Karlsson startade därför gruppen Spelfri spelberoende på Facebook för att både ge och få stöd.

- Jag och och en bekant från Pixnekliniken i Malax beslöt oss för att det här kan vara en bra idé. Förhoppningsvis kan vi sänka tröskeln och få fler att inse sina missbruk och be om hjälp, säger Karlsson

Gruppen startades för ett par månader sedan och har ett trettiotal medlemmar från både Finland och Sverige.

- Meningen är att du ska våga skriva av dig och få råd för hur du går vidare. I gruppen finns både de som är mitt inne i missbruket och sådana som varit spelfria i flera år.

Dataskärm med orden Gamble (satsa) och Downloading (laddar ner).
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos.

Även anhöriga får söka sig till gruppen.

- Det kan vara bra för de anhöriga att se hur jobbigt beroendet kan vara. Det kan kanske hjäpa dem förstå spelberoendet som i motsats till alkoholmissbruk inte luktar. Det är lättare att ljuga om sitt spelande än om sitt drickande, menar jag.

Redan nu får Karlsson privatmeddelelanden som berör tillfrisknande.

- Jag försöker hjälpa alla som skriver till mig. Jag har inte alla svar men jag kan försöka att tipsa om hur du kan gå vidare och vem du ska kontakta för att få hjälp.

Egna erfarenheter visade vägen

Sören Karlsson vet hur det är att vara på botten.

- Jag har haft stor hjälp av både B-kliniken i Jakobstad och Pixnekliniken i Malax. Det finns bara positivt att säga om dem. Men en grupp på sociala medier kan förhoppningsvis få ännu fler att ta tag i sina problem.

Karlsson anser att han alltid kommer att vara en spelfri spelberoende. Men genom att tala med andra som delar hans beroende underlättas vardagen.

- Jag fick ett återfall efter nästan ett år som spelfri. Det var jobbigt men jag fick hjälp. Det hjälper mig att chatta med människor som varit spelfria i många år.

En hand med två ess vilar på en vit, bärbar, dator.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos.

Karlsson var också med och startade en stödgrupp för spelberoende i Jakobstad tillsammans med B-kliniken, men det är inte många som dyker upp.

- Skammen är så stor. Då är det enklare att först få följa med diskussioner på nätet och sedan märka att det känns ganska bra att skriva av sig.

Ibland räcker det med att skriva av sig för att lätta på suget efter spel.

- Vi vet ju hur skönt det kan vara att bara få ventilera. Så fungerar det i vår grupp också.

"Snabblånen förvärrar situationen"

Karlsson vet hur lätt det är att få snabblån och hur snabbt de lånade pengarna kan gå upp i rök.

- Ni skulle bara veta hur lätt det är att få tag på pengar i dag. 50 000 euro kan trilla in på bankkontot endast några dagar efter att du fyllt i en snabblånsansökan på internet. Och för en spelberoende kan de pengarna vara borta inom ytterligare några dagar.

- Det är så lätt för den som står på sidan om och säga att att du inte ska ta ett snabblån. Men det blir ju så att du är tvungen att ta lånen för att betala bort andra lån - och så plötsligt befinner man sig i en ond cirkel.

Diskussion om artikeln