Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Egypten säger sig ha dödat 40 terrorister dagen efter bombattack mot turister nära pyramiderna

Från 2018
Uppdaterad 30.12.2018 13:47.
Tre vietnamesiska turister och en egyptisk guide dödades i en turistbuss då en bomb exploderade vid vägkanten 4 kilometer från pyramiderna i Giza
Bildtext Tre vietnamesiska turister och en egyptisk guide dödades i en turistbuss då en bomb exploderade vid vägkanten 4 kilometer från pyramiderna i Giza
Bild: EPA-EFE/STR

Egypten säger sig ha dödat 40 misstänkta terrorister, dagen efter att fyra personer dödades i en bombattack mot en buss med vietnamesiska turister i Giza, nära Kairo.

Det egyptiska inrikesministeriet säger att terroristerna dödades i tre olika attacker, i Giza och på norra Sinai-halvön, där de lär ha planerat nya terrordåd.

I Giza dödades 30 "terrorister" på Sinai 10 "terrorister", enligt myndigheterna´.

- Vi fick information om att en grupp terrorister planerade att utföra en serie aggressiva attacker mot såväl statliga institutioner som turistmål, armén och kristna församlingar, säger inrikesministeriet i ett uttalande.

Ministeriet lade ändå inte fram några detaljer eller bevis och uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.

3 vietnameser samt guide dödades

Tre vietnamesiska turister och deras egyptiska guide dödades, medan elva turister och bussföraren skadades då terrorister utlöste en bomb vid vägkanten bara fyra kilometer från de berömda pyramiderna i Giza.

Giza som ligger invid Kairo, är Egyptens tredje folkrikaste stad.

Pyramiderna i Giza nära Kairo hör till de mest populära turistmålen i Egypten. Säkerheten har skärpts i området för att locka tillbaka fler turister
Bildtext Pyramiderna i Giza nära Kairo hör till de mest populära turistmålen i Egypten. Säkerheten har skärpts i området för att locka tillbaka fler turister
Bild: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Ingen har ännu tagit på sig skulden för bombdådet som kan skada turismen, som var på uppgång i Egypten igen efter flera år av politiska omvälvningar och upptrappad terrorism.

I fjol somras knivhöggs två tyska turister ihjäl i badorten Hurghada och år 2105 dödades 224 personer då en bomb exploderade på ett ryskt charterplan på väg hem till Ryssland från Sinai.

Försöker locka turister

Egypten har desperat försökt locka tillbaka turister bland annat genom löften om att säkerheten skärps i turistmål som pyramiderna i Giza.

Man planerar också att öppna ett nytt, större museum i Giza nära pyramiderna för att ge det berömda området ett ansiktslyft.

Turismen i Egypten har minskat ända sedan det folkliga upproret år 2011.

År 2010 besöktes Egypten ännu av 14,7 miljoner turister men i fjol, år 2017 var siffran endast 8,2 miljoner.

Värst är terrorismen på Sinai-halvön. Det populära turistorten Sharm el-Shejk ligger där, men är numera rätt öde.

Däremot har charterresorna till Hurghada, på den afrikanska Rödahavs-kusten, återupptagits.

Diskussion om artikeln