Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Se live: Nu gäller det för Juniorlejonen att få i gång förstakedjan

Från 2018
Programmet är inte längre tillgängligt
Junior-VM i ishockey, SVK - FIN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Efter en knapp förlust mot Sverige och en klar seger mot Kazakstan ska Juniorlejonens tredje match lägga ut riktningen för hela turneringen. Mot Slovakien i natt gäller framför allt för lagets mest meriterade spelare att kliva fram.

Slovakien–Finland

Junior-VM i ishockey, gruppspel i Victoria, Kanada.
Start 1.30 på natten mellan lördag och söndag, den 30 december.
Matchen direktsänds på Yle TV2 och Yle Arenan med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts.

Juniorlejonens läge: Blickarna vänds mot stjärnorna

Den klara 5–0-segern över Kazakstan ger arbetsro, det finns ingen risk att Finland tvingas till något nedflyttningskval i år. De återstående gruppmatcherna mot Slovakien och USA handlar mer än något annat om att få spelet att stämma inför den ödesmättade kvartsfinalen nästa vecka.

Mot Sverige var det framför allt andra kedjan med 17-åringarna Kaapo Kakko och Anton Lundell som lyckades, mot Kazakstan bjöd också lagets tredje och fjärde kedja på fina tag. Men med sex perioder spelade haltar första kedjans spel betänkligt. Rasmus Kupari, Aleksi Heponiemi och Eeli Tolvanen har ännu inte hittat någon harmoni och synergi, chanserna de skapat har kommit via individuell skicklighet.

Nu är det upp till bevis för trion. Och för den delen är det också skäligt att förvänta sig lite mer av Henri Jokiharju, som hittills inte sett ut som nån NHL-back.

Slovakiens läge: Tredje gången gillt?

Ligger på noll poäng efter två matcher, men är på inget sätt nedslagna av insatserna hittills. Slovakien har nämligen hängt med bra mot två av fjolårets medaljlag. Mot USA blev det en knapp förlust med 1–2, mot Sverige hade slovakerna kontakt med 2–3 ännu en bit in i den tredje perioden innan laget till slut fick ge sig med 2–5.

Slovakien känner att laget har en skräll på gång, varför inte mot Finland? Slovakerna måste också på något plan känna sig lättade över att Kazakstan ser så svagt ut, kvartsfinalplatsen fixas med en normalprestation i sista matchen mot nykomlingen.

Utropstecknet!

Likheterna mellan årets och fjolårets turnering är slående för Eeli Tolvanen. De två första matcherna bjöd också då på en förlust mot ett starkt lag i premiären (Kanada) och en seger mot ett svagt gäng i den andra matchen (Danmark). Precis som i år hade Juniorlejonen då gjort sex mål efter två matcher.

Gissa vad samtalsämnet var inför den tredje matchen, som också då gick mot Slovakien? Eeli Tolvanens måltorka. Då kom Tolvanen från en succéhöst med Jokerit, men hans kedja med Kristian Vesalainen och Janne Kuokkanen stod på noll mål efter två JVM-matcher. Inte heller mot Slovakien fick kedjan det att stämma, och efter två perioder revs kedjeformationerna upp och bland annat Tolvanen fick en ny omgivning.

Repris i kväll?

Håll koll på:

Jesse Ylönen, Finland.
Har det inte snackats om Tolvanen och Kärpätduon i första kedjan har det pratats om 17-åringarna i tvåan. Ett tacksamt läge för lagets tredje kedja som lite i skymundan svarat för en fin VM-start. Framför allt Pelicansyttern Ylönen har poängmässigt fått det att stämma och med 0+3 är han hittills bäst i det finländska laget. Mycket möjligt att tidigare A-landslagsmannen Juha Ylönens son innan turneringen är slut hittar sig i en av toppkedjorna om han fortsätter så här.

Adam Liska, Slovakien.
Poängbäst i Slovakiens lag hittills med 1+1. Den 19-åriga yttern har faktiskt varit ordinarie i KHL i höst, då han svarat för sju poäng för sitt Slovan Bratislava. Assiterande kapten i VM-laget, tillbaka i hemlandet efter en säsong med Kitchener i den kanadensiska juniorligan OHL.

Målvaktsmatchen:

Ukko-Pekka Luukkonen (väl?) mot Samuel Hlavaj (väl?).
Luukkonen var strålande mot Sverige, men fick till skillnad från fjolårsturneringen avlastning då Filip Lindberg tog över mot Kazakstan och höll nollan. Nu lär Luukkonen vara tillbaka mellan stolparna.

Också Slovakien har kört med två målvakter hittills. Hlavaj var briljant mot USA med en räddningsprocent på över 94 medan Juraj Sklenar lyckades sämre med fem insläppta mot Sverige. Den förstnämnda lär få chansen mot Finland, en intressant målvakt inte minst eftersom han bara är 17 år gammal.

Tidigare möten:

Länderna möttes alltså i exakt samma skede av turneringen i fjol, då Finland efter en stark tredje period vann med 5–2. Det avgörande 4–2-målet var speciellt, en klockren slovakisk tekningsseger ledde till att pucken vispades in i eget mål. Den finländska tekaren i situationen, Joni Ikonen, blev målskytt utan att ens ha rört pucken.

I hemma-VM för tre år sedan låg Finland under med 0–2 men vände och vann med 8–3 under en kväll då Jesse Puljujärvi var poängbäst med 1+3.

I december 2014 förlorade Finland faktiskt mot Slovakien. Juniorlejonen vann skotten med 38–12 men bara Mikko Rantanen lyckades göra mål och Finland föll med 1–2.

Finlands troliga uppställning:

Målvakt:
1 Ukko-Pekka Luukkonen (31 Filip Lindberg)

Backpar:
34 Ville Heinola - 15 Henri Jokiharju
7 Urho Vaakanainen - 2 Oskari Laaksonen
3 Toni Utunen - 21 Otto Latvala
36 Anttoni Honka

Anfallskedjor:
20 Eeli Tolvanen - 19 Rasmus Kupari - 10 Aleksi Heponiemi
23 Linus Nyman - 29 Anton Lundell - 24 Kaapo Kakko
25 Aarne Talvitie - 22 Santeri Virtanen - 27 Jesse Ylönen
28 Sami Moilanen - 12 Samuli Vainionpää -13 Valtteri Puustinen

Tipset:

Finland gör på nytt vad som krävs, men utan att riktigt glänsa, slovakerna hänger bra med. 4–2 till Juniorlejonen. Eller vad tror ni?

Diskussion om artikeln