Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Försvar var bästa anfall – backarna visade vägen när Juniorlejonen körde över Slovakien

Från 2018
Programmet är inte längre tillgängligt
Den 17-årige backen Ville Heinola imponerade - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Backen Henri Jokiharju satte tonen med det första målet och försvararen Oskari Laaksonen satte punkt med det sista. Och planens kung i den finländska 5–1-segern mot Slovakien var också en back, 17-åringen Ville Heinola. Samtidigt fick de främsta anfallarna bättre fart efter ommöbleringar i kedjorna.

Finland går in i gruppspelets sista match mot USA med två fina sviter i ryggen.

Dels har laget har vunnit sju perioder i rad. Den sista mot Sverige, alla tre mot Kazakstan och också mot Slovakien blev det tre periodsegrar efter en match där Juniorlejonen var klart bättre hela vägen. Periodsiffrorna 2–0, 2–1 och 1–0 gav 5–1 totalt.

Programmet är inte längre tillgängligt
Juniorlejonen besegrade Slovakien med 5–1 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Slovakernas enda mål gjordes i spel med 5 mot 3 vilket betyder att den andra fina VM-sviten också håller i sig. Finland har inte släppt in ett enda mål i den här turneringen när lagen haft lika många spelare på isen.

Räknar man in de två avslutande träningsmatcherna mot Danmark och Kanada har Finland nu spelat fem raka matcher där samtliga insläppta mål kommit i numerärt underläge.

Lundells första JVM-mål

Inget dåligt betyg för ett försvar som mot Slovakien dessutom visade vägen framåt. Backarnas totalsaldo blev 3+3, med 1+1 för både Henri Jokiharju och Ville Heinola samt ett mål för Oskari Laaksonen. Dessutom bjöd backen Urho Vaakanainen på en läcker framspelning till Santeri Virtanens fullträff.

Mitt i backfesten gjorde också HIFK-centern Anton Lundell sitt första JVM-mål, givetvis elegant framspelad av en försvarare också han, då Heinola stod för uppåkningen och den fina passningen.

Ett av många fina anfall under vad som helhet var en utmärkt finländsk insats.

– Det kändes väldigt bra. Vi spelade mycket bra tillsammans, vi spelade bra som femmor och de fick verkligen inte många chanser, sammanfattar NHL-backen Henri Jokiharju som var väldigt imponerad över sitt backpar Ville Heinola som välförtjänt fick pris som Finlands främsta spelare.

– Han är en väldigt bra spelare, det är kul att spela med honom. Här flyger han runt i sin gallerhjälm. Han gjorde ett snyggt mål och spelade snyggt fram till ett annat. Han kommer garanterat att gå tidigt i NHL-draften i sommar, säger Jokiharju om Lukkobacken Heinola.

"Spelet mer avslappnat"

Slovakien hade tidigare under turneringen hängt betydligt bättre med både USA och Sverige. Mot Finland var slovakerna chanslösa, och tränaren Jussi Ahokas var nöjd efter den klara segern.

– Vi spelade väldigt bra. Rytmen var bra, vi fick långa anfall till stånd och spelet var mer avslappnat än i de tidigare matcherna. Härifrån blir det bra att fortsätta, konstaterar tränaren.

Storskytten Eeli Tolvanen har fortfarande inte gjort mål i turneringen, men mot Slovakien stod AHL-anfallaren för 0+2 och han såg piggare ut än tidigare under VM-veckan.

Delvis beroende på en kedjeändring. Tolvanen bytte i andra perioden plats med Linus Nyman och flyttades in i samma kedja som 17-åringarna Anton Lundell och Kaapo Kakko. Med gott resultat.

– Jo, kemin hittades mellan Kaapo och Eeli och det såg bra ut, säger Ahokas.

Målvakten Ukko-Pekka Luukkonen klappas om av Oskari Laaksonen efter den klara finländska segern över Slovakien.
Bildtext Målvakten Ukko-Pekka Luukkonen klappas om av Oskari Laaksonen efter den klara finländska segern över Slovakien.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Saker börjar så småningom falla på plats för Juniorlejonen. En pusselbit det inte finns några frågetecken kring är målvaktsposten. Ukko-Pekka Luukkonen var tillbaka i mål och spelade utmärkt, tog puckarna han skulle och fick dessutom en assist till Finlands sista mål.

Juniorlejonen har nu säkrat en plats bland de tre bästa i gruppen. Exakt placering klarnar i samband med den sista gruppspelsmatchen mot USA, som spelas 5.30 på morgonen på nyårsdagen.

Slovakien–Finland 1–5 (0–2, 1–2, 0–1)

12.24 0–1 Henri Jokiharju (Aleksi Heponiemi, Eeli Tolvanen) pp2
16.43 0–2 Santeri Virtanen (Urho Vaakanainen, Aarne Talvitie)
22.02 0–3 Ville Heinola (Kaapo Kakko, Jokiharju)
33.53 0–4 Anton Lundell (Heinola)
36.24 1–4 Milos Roman (Martin Fehervary, Michal Ivan) pp2
53.05 1–5 Oskari Laaksonen (Tolvanen, Ukko-Pekka Luukkonen)

Diskussion om artikeln