Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presidentvalet i Kongo äntligen i gång två år försenat

Från 2018
Uppdaterad 30.12.2018 13:00.
Väljare letar efter sina namn på valrullor i en vallokal i huvudstaden Kinshasa
Bildtext Väljare letar efter sina namn på valrullor i en vallokal i huvudstaden Kinshasa
Bild: EPA-EFE/STEFAN KLEINOWITZ

Presidentvalet i Demokratiska Republiken Kongo (Kongo-Kinshasa) har kört igång efter att ha fördröjts i två år av den avgående presidenten Joseph Kabila, som har styrt landet i 17 år.

Det försenade valet i jättelandet Kongo har föregåtts av våldsamheter och presidentens överraskande beslut att skjuta upp valet i tre ebola-drabbade områden, som också råkar höra till oppositionens starkaste fästen.

Centralvalnämnden bekräftade kort efter att valet hade inletts, att minst ett femtiotal vallokaler inte hade kunnat öppna i tid. Problemen beror enligt valkommissionen på att valrullor inte kom till lokalerna i tid.

Problem med valförrättningen förekom både i huvudstaden Kinshasa
och på andra håll i landet och oppositionsaktivister anklagade regeringstrogna myndigheter för valfusk.

Två oppositionskandidater leder ändå i opinionsmätningar före presidentens man, Emmanuel Ramazani Shadary, som kommer först på tredje plats.

Oppositionsledaren Martin Fayulu har seglat upp som klar förhandsfavorit.

Det är spännande för mig att få rösta, att få välja till slut. Det här är mitt första val

― Rachel

Fayulu som har arbetat som direktör för oljebolaget Exxon Mobil, var relativt okänd innan en oppositionskoalition utsåg honom till sin presidentkandidat.

Inför valet stöddes Fayulu av 44 procent av de tillfrågade, medan den förre förhandsfavoriten Felix Tshishekedi fick 23 procent i mätningen.

Det styrande partiets kandidat kommer först på tredje plats med 18 procents stöd.

Den förre oljedirektören, oppositionsledaren Martin Fayulu ledde klart i opinionsmätningar inför valet
Bildtext Den förre oljedirektören, oppositionsledaren Martin Fayulu ledde klart i opinionsmätningar inför valet
Bild: EPA-EFE/STEFAN KLEINOWITZ

Första fredliga maktskiftet

Om valet förlöper någorlunda lugnt utan större kontroverser, så är det möjligt att Kongo-Kinshasa får uppleva sitt första fredliga maktskifte sedan landet blev självständigt från Belgien år 1960.

- Jag känner mig befriad, jublade den 53-årige statstjänstemannen
Victor Baliwba som hörde till de första som röstade i gruvcentret Lubumbashi i södra Kongo.

Den 18-åriga studenten Rachel som röstade i oppositionsfästet Goma i östra Kongo var också entusiastisk.

- Det är spännande för mig att få rösta, att få välja till slut. Det här är mitt första val, sade Rachel till nyhetsbyrån A FP.

Karta över Kongo
Bild: Yle

Det är ändå mycket som kan gå snett särskilt i östra Kongo där flera
ökända rebellgrupper är aktiva.

Då vallokalerna öppnade i Goma hade alla valurnor inte ännu nått fram eller öppnats. Vallokalerna stänger vid sextiden lokal tid och preliminära valresultat kungörs inte förrän den 6 januari.

Våld och ebolahot

President Joseph Kabila, som alltså har skjutit upp valet i två år, beslöt överraskande den här veckan att skjuta fram valet i tre ebola-drabbade områden, som hör till oppositionens starkaste fästen.

Presidenten hävdade att ebola epidemin kunde sprida sig i vallokaler, men han fick inte medhåll ens av sina egna hälsovårdsexperter
Han försäkrar ändå att allt kommer att gå väl.

- Jag vill försäkra vårt folk om att vi har vidtagit åtgärder som garanterar säkerheten för alla sidor, kandidater och väljare, lovade han i sitt nyårstal på lördag.

Arkivbild på Joseph Kabila.
Bildtext Den avgående presidenten Joseph Kabila uppsköt valet med två år
Bild: EPA/Antonio Silva

Oppositionskandidaterna Martin Fayulu och Felix Tshishekedi vägrade inför valet att sluta ett "fredsavtal" med det styrande partiets kandidat Emmanuel Ramazani Shadari

Oppositionsledarna anklagar myndigheter och presidenten för tvivelaktiga metoder som undergräver valets trovärdighet.

Omvärlden har tryckt hårt på att de ledande kandidaterna skall respektera valregler så att valet kan blir fritt och rättvist.

Detta trots att det råder krigstillstånd i landets östra delar som också lider av ett omfattande ebola utbrott.

21 presidentkandidater

Allt som allt ställer 21 kandidater upp i valet, men endast Martin Fayulu, Felix Tshishekedi och Emmanuel Ramazani Shadari anses ha en chans.

Den hårdföre förre inrikesministern Shadari har ett skamfilat rykte och har belagts med EU-sanktioner för sina hård tag mot oppositionella och demonstranter.

Fayulu var fram till nyligen en relativt okänd parlamentsledamot medan Tshishekedi leder det traditionella oppositionspartiet UDPS.

- Någondera av oppositionsledarna kommer helt säkert att vinna om valet är fritt och rättvist, säger Jason Stearns vid tankesmedjan Kongo Research Group.

Diskussion om artikeln