Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Researrangörer ställer in utflykter till pyramiderna efter terrorangrepp

Från 2018
Pyramiderna i Giza
Bild: Mike Nelson / EPA

Efter terrorattacken mot en turistbuss nära Egyptens huvudstad Kairo för två dagar sedan har en del researrangörer avbrutit sina utflykter till pyramiderna.

Tre vietnamesiska turister och deras egyptiska guide dödades då terrorister utlöste en bomb vid vägkanten bara fyra kilometer från de berömda pyramiderna i Giza, strax utanför Kairo.

11 andra turisterskadades, liksom den egyptiska busschauffören.

Utflykter ställs in

På researrangörerna TUI och Tjäreborg har man ställt in utflykterna till pyramiderna åtminstone för stunden.

Tjäreborg gör utflykter till Luxor, men har inhiberat utflykterna till Kairo åtminstone över morgondagen. De kunder som bokat får full ersättning.

Finnair, som ansvarar för Aurinkomatkat, säger däremot att man gör utflykterna som normalt - om kunderna så önskar - men att man följer med läget.

Egyptiska styrkor slog till mot misstänkta terrorister

Den egyptiska ledningens trupper dödade igår ett 40-tal misstänkta terrorister i tre olika attacker.

Inrikesministeriet hade fått information om att terrorister planerade att utföra en serie aggressiva attacker mot såväl statliga institutioner som turistmål, armén och kristna församlingar.

Turismen har varit en av Egyptens viktigaste inkomstkällor, men den har nästan halverats sedan sedan det folkliga upproret år 2011.

Senast ett angrepp mot turister inträffade i Egypten var år 2017 då en man knivhögg två tyska turister till döds på semesterorten Hurghada.

Diskussion om artikeln