Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Isländska ungdomar ska vara hemma före klockan 22 – modellen testas också i Finland

Från 2018
Uppdaterad 31.12.2018 10:30.
En ungdom går ensam över en tom bro.
Bildtext Vilken tid ska man egentligen vara hemma? Arkivbild.
Bild: Nina Bergman / Yle

Gemensamma tider för när ungdomarna borde vara hemma på kvällen är ett faktum på Island, och rekommendationer för när ungdomarna ska vara hemma prövas nu i Letala kommun i västra Finland.

Men vad tänker egentligen ungdomarna om reglerna?

I de flesta familjer med tonåringar har man säkert hört, eller kanske själv fört fram argumentet "varför får jag inte vara längre ute på kvällarna då alla mina kompisar får vara ute hur länge de vill".

På Island behöver man inte bekymra sig om de argumenten i och med att reglerna är de samma för alla och ungdomarna har vant sig vid dem.

Reglerna är tydliga: Under vinterhalvåret ska alla som är yngre än 16 år vara hemma innan klockan 22 om de inte rör sig ute med sina föräldrar eller andra vuxna. På sommaren får man vara ute två timmar längre.

Om man är under tolv förväntas man vara hemma klockan åtta under vintern, och på sommaren får man vara ute till klockan tio. Sommar definieras som tiden från första maj till första september.

Ett undantag finns ändå: Nämligen att en ung person också efter den tidsgränsen får ta sig hem från till exempel träningar och andra arrangerade evenemang.

Enligt Hildur Benediktsdottir som vuxit upp med systemet på Island har ungdomarna vant sig vid reglerna.

– Det har blivit en del av vår vardag att ungdomar får vara ute en viss tid. Men en 15-åring skulle nog säkert säga sig vilja vara ute längre, säger Benediktsdottir.

Hon säger att man förstår reglerna bättre då man blir äldre och inser att man nog i slutändan fick vara ute tillräckligt länge.

Hildur Benediktsdottir.
Bildtext Hildur Benediktsdottir
Bild: Privat

Benediktsdottir säger också att det inte finns speciellt många konsekvenser för dem som bryter mot reglerna, och att de eventuellt är lite striktare i Reykjavik än i resten av landet.

– Jag har aldrig upplevt några konsekvenser, men då jag var ung hörde jag rykten om att ifall polisen hittade unga i huvudstadens centrum kunde de få skjuts hem.

Hon upplever att reglerna fungerar mera som ett verktyg för föräldrarna.

– Då reglerna är samma för alla ungdomar så kan och bör också föräldrarna använda dem i högre grad.

Ingen aktuell diskussion i Borgå

Här hemma i Finland har kommunen Letala infört rekommendationer för när unga ska vara hemma. I Letala rekommenderas det att alla som går i klasserna 1-6 ska vara hemma före 19.30 mellan söndag och torsdag. De som är i klasserna 7-9 och äldre får vara ute till 21.00.

På fredag och lördag rekommenderas det i Letala att de i klasserna 1-8 får vara en timme längre ute, och de som går i nionde klassen till 23.

I Letala är det bara frågan om rekommendationer och inte bindande regler. Utegångsförbud vore olagliga och också stå i strid med konventioner för mänskliga rättigheter.

Liknande rekommendationer har också tidigare prövats i en handfull kommuner runt om i Finland. Ingen starkt tvåspråkig kommun har prövat rekommendationer.

18-åriga Pipsa Kaikkonen som är med i ungdomsparlamentet i Borgå anser att den isländska modellen inte skulle falla finska ungdomar i smaken.

– Den isländska modellen menar nog väl, men jag känner att många ungdomar åtminstone till en början skulle tycka att det skulle begränsa dem och vara emot deras rättigheter och frihet, säger Kaikkonen.

Erica Wallén och Pipsa Kaikkonen.
Bildtext Pipsa Kaikkonen.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Enligt Kaikkonen har det inte i Borgå varit aktuellt att komma överens om gemensamma rekommendationer för ungdomars hemkomsttider.

– Det är inte något som vi aktivt talar om, men på nätet är diskussionen lite hetare.

Synen på vad en vettig hemkomsttid är varierar bland ungdomarna, enligt Kaikkonens erfarenhet.

– Det beror nog på kompisgruppen och då påverkar också grupptrycket. Jag har hört att man säger att ens kompis får vara längre ute och då vill man också själv vara längre ute.