Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brasiliens nyvalda president Bolsonaro: Det gäller "när" och inte "om" ambassaden flyttas till Jerusalem

Från 2018
Uppdaterad 30.12.2018 21:20.
Benjamin Netnayahu och Jair Bolsonaro
Bildtext Benjamin Netanyahu och Jair Bolsonaro
Bild: AFP / Lehtikuva

Nu är det bara tidpunkten som behöver slås fast då det gäller flyttandet av Brasiliens ambassad till Jerusalem, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under ett besök i Brasilien.

Netanyahu träffade i dag den nyvalda högerextrema presidenten Jair Bolsonaro. Presidenten tillträder sin post på tisdagen.

Boslonaro har tidigare sagt att han vill följa president Trumps exempel och flytta Brasiliens ambassad i Israel från tel Aviv till Jerusalem.

Den mäktiga jordbrukssektorn i Brasilien har dock satt Jair Bolsonaro under hårt tryck. Jordbrukarna vill inte att ambassaden flyttas eftersom åtgärden leder till ilska i arabvärlden. Det här kan skada de brasilianska jordbrukarnas möjligheter att exportera varor till arabiska länder.

Netanyahu sade i dag att Bolsonaro har sagt till honom att det är fråga om "när" och inte "om" ambassaden flyttas till Jerusalem.

Om Bolsonaro gör allvar av sina planer innebär det ett stort avsteg från den braslianska utrikespolitiken. Braslien har traditionellt stött den så kallade tvåstatslösningen i konflikten mellan Israel och palestinierna.

Arabiska företrädare uppges redan ha meddelat Bolsonaro att flyttandet av ambassaden till Jerusalem kommer att innebära ett bakslag för relationerna mellan Brasilien och arabvärlden.

Bolsonaro uttryckte i dag sin belåtelse med Netanyahus besök.

- Vi behöver goda allierade, goda vänner, goda bröder som Benjamin Netanyahu.

Jerusalem
Bildtext Jerusalem
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Jerusalem en kontroversiell fråga

Flyttandet av ambassaden är kontroversiellt eftersom frågan om Jerusalem är svår. Både Israel och palestinierna gör anspråk på staden.

Palestinierna ser östra Jerusalem som huvudstad i en framtida palestinsk stat medan Israel ser hela staden som odelbar.

De flesta länder anser att tvisten borde lösas via fredsförhandlingar. Stadens status hör till de största problemen mellan parterna.

De flesta länder i världen har sina ambassader i Tel Aviv. President Donald Trump har däremot beslutat att USA:s ambassad ska vara i Jerusalem och att USA godkänner Jerusalem som Israels huvudstad.

USA:s ambassad i Jerusalem invigdes i maj. Trumps beslut orsakade ilska i arabvärlden.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln