Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Aalto vidare till andra omgången med minsta möjliga marginal – knep världscuppoäng i Oberstdorf: ”Inte direkt min favoritbacke”

Från 2018
Antti Aalto ger tummen upp.
Bildtext Antti Aalto hade marginalerna på sin sida i Oberstdorf.
Bild: imago/Eibner/All Over Press

Antti Aalto var först ut – och fick spänna sig in i det sista. Den första hoppomgången var oerhört jämn och den här gången var det finländaren som hade tiondelarna på sin sida. Aaltos insatser på söndagen räckte till för en 22:a plats.

Den anrika tysk-österrikiska backhopparveckan har kört igång. Den första tävlingen – traditionsenligt i Oberstdorf – visade sig bli en thriller för finländska backhoppningsvänner.

Antti Aalto, som tog sig vidare från kvalet som enda finländare, var först ut i den första omgången. Hoppet mätte exakt 120 meter, men då motståndaren Simon Ammann från Schweiz flög fem meter längre fick Aalto hoppas på att ta sig vidare som en av totalt fem lucky losers.

Nervigt värre.

Fyra hoppare lyckades ta sig förbi Aalto i rankingen – men i slutskedet av tävlingen stannade två hoppare bakom med minsta möjliga marginal: 0,1 poäng.

"Helt ok inledning"

I den andra omgången lyckades Aalto hoppa 118 meter och förbättrade sin placering från 24:e till 22:a.

– Nu såg det riktigt bra ut, konstaterade expertkommentator Tommi Nikunen efter Aaltos andra hopp.

– Visst var det spännande. Spänningen inverkade ändå inte på mitt andra hopp. En helt ok inledning på backveckan. Vi åker vidare till Garmisch med gott humör. Jag har alltid trivts där. Den här backen är däremot inte direkt min favorit, säger Aalto själv i Yles intervju.

Segern gick emellertid för femte gången för säsongen till Ryoyu Kobayashi. Japanen tog segern med fyra tiondelspoängs marginal ner till tvåan, hemmafavoriten Markus Eisenbichler.

Backveckan fortsätter på nyårsafton med kval i Garmisch-Partenkirchen. Själva tävlingen går av stapeln på nyårsdagen.

Resultat, Oberstdorf:

1. Ryoyu Kobayashi JAP 282,3 poäng
2. Markus Eisenbichler GER 281,9
3. Stefan Kraft AUT 280,5
4. Andreas Stjernen NOR 278,2
5. Dawid Kubacki POL 269,8
6. Piotr Zyla POL 268,3
7. Robert Johansson NOR 268,0
8. Kamil Stoch POL 267,6
9. Timi Zajc SLO 266,0
10. Daniel Huber AUT 265, 2
--
22. Antti Aalto FIN 240,0

Jarkko Määttä DNQ
Eetu Nousiainen DNQ

Diskussion om artikeln