Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

San Marino & Linda spelar upp till sista dansen

Från 2018
San Marino & Linda.
Bildtext San Marino & Linda.
Bild: Yle/Markus Bergfors

På nyårsafton bjuder dansbandet San Marino & Linda upp till den sista dansen. Bandet tackar nu efter 32 år för sig.

- Det har gått undan, säger Linda Backgren-Holm om tiden som gått sen man i januari gick ut med nyheten att bandet lägger av.

Tankarna att sluta hade funnits en längre tid. Att bandmedlemmen Kenneth Marins flyttade till Sverige, för att bli medlem i Donnez, var en vändpunkt.

- Då tänkte vi att nu är det dags att göra slag i saken, säger Kaj Holm.

Från spelmansmusik till dansband

Det var i Maxmo som bandet grundades, året var 1986. Det var ett stort gäng, ibland upp till nio stycken som utgjorde en spelmansgrupp.

- Så mitt i allt blev det ett dansband av oss. På den vägen har det rullat på, med lite medlemsbyten emellanåt, säger Stefan Sandqvist, en av de grundande medlemmarna.

På den tiden var dansbandssvängen av en helt annan kaliber. Det fanns spelningar för alla, men så är det inte längre.

- Man vill ju ha ett visst antal för att det ska gå runt, säger Linda. Man måste få komma ut och spela för att kvaliteten och motivationen ska hållas uppe.

Genom åren har det blivit många spelningar i både Sverige och Finland. Bandet har också klarat sig bra i tävlingen Stjärnbandet. Låtskrivartävlingen Melodirazzian vann gänget åren 2003 och 2005.

Fortsätter ha kul tillsammans

Då nyheten kom att bandet lägger av kom det många frågor av typen "Varför?" och "Ska ni verkligen sluta?", "Vad ska ni börja göra?"

- Å andra sidan är det roligt att de frågar varför vi ska sluta, istället för att de skulle säga "Äntligen slutar ni!", skämtar Kaj.

Kaj säger att det har varit skönt att trappa ner på egna villkor och därmed få ett riktigt avslut. Det gångna året har man fått några spelningar fler än året innan, men någon rusning har det inte varit fråga om.

Vad kommer de då att sakna mest från tiden i San Marino & Linda? Det är nog publiken och alla vänner som man har fått i både Sverige och Finland.

- Vi har alltid haft kul tillsammans och det kommer vi att fortsätta med!

Bandet slutar, men musiken fortsätter

Vad ska gänget börja ägna sig åt efter att det nuvarande samarbetet avslutas? Medlemmarna får svara i tur och ordning:

- Knappast slutar vi stå på scen, men i vilket format det sen blir är lite oklart. Det finns några tankar men vi får se vad det blir, säger Linda.

Peter Berglund konstaterar att han åtminstone inte kan lägga av med musiken. Den har han hållit på med så länge han kunnat hålla i en gitarr.

- Det är väl enklast om vi bokar en ny intervju om ett par år så får vi se vad det blivit, säger han.

Kaj, som är gift med Linda, säger att de tillsammans har funderat lite på framtiden. Han sjöng i Korsnäs kyrka på en julkonsert nyligen och det väckte minnen.

- Då kom jag ihåg hur roligt det är att sjunga i kör, något som jag inte har gjort på 20 år. Vi får se vad som händer, vi ska "röik o funder".

Stefan har inga konkreta musikplaner. Villaliv, skog och mark är saker som han nämner då han får frågan om framtiden.

- Jag har ett år till pension, så jag kommer att få bråttom då, skojar han.

San Marino & Linda ger sin sista konsert på Waskia i Vasa på nyårsafton.

San Marino & Linda tar farväl

9:47

Diskussion om artikeln