Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland bör ta större ansvar globalt - Angela Merkel ger Trump en känga i sin nyårshälsning

Från 2018
Uppdaterad 31.12.2018 05:51.
Angela Merkels bandade nyårshälsning sänds på måndag kväll
Bildtext ngela Merkels bandade nyårshälsning sänds på måndag kväll
Bild: EPA-EFE/MIKA SCHMIDT

Tysklands förbundskansler Angela Merkel anser att Tyskland bör ta mer ansvar internationellt, för att man ska kunna lösa globala problem.

Merkel underströk behovet av globalt samarbetet, då hon i sin nyårshälsning sade att inget land ensamt kan lösa världsomspännande problem som klimatförändring, immigration och terrorism.

Förbundskanslerns kansli gav ut talets innehåll inför talet som hon håller i tv och radio på måndag kväll.

- Tyskland måste bestämt försvara sina egna synpunkter och ta mer ansvar i en tid då det internationella samarbetet prövas, sade Merkel i en uppenbar hänvisning till USA och Donald Trump.

Hon sade också att Tyskland kommer att satsa mer pengar internationellt, samtidigt som det blir roterande medlem i FN:s säkerhetsråd för de följande två åren.

- Vi ökar ytterligare finansieringen av vår humanitära hjälp och vårt utvecklingsbistånd och vi kommer också att effektivera våra försvarsutgifter, lovade Merkel.

"Utgår från egna intressen"

Förbundskanslern betonade att Tyskland utgår från sina egna intressen och att det sker bäst då man tar hänsyn till andra länders intressen.

- Det är lärdomen av två världskrig under det senaste decenniet. Men denna övertygelse delas inte längre av alla, och självklarheter i det internationella samarbetet utsätts för tryck, varnade Merkel som nu är inne på sin fjärde ämbetsperiod som förbundskansler.

Hon sade också att Tyskland vill ha ett mer "robust EU som kan fatta beslut."

Angela Merkel efter sitt avskedstal som partiledare
Bildtext Det har varit ett extremt svårt år enligt Angela Merkel, som lämnar posten som förbundskansler senast år 2021
Bild: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Vad gäller tysk inrikespolitik, så har det varit ett extremt svårt år, sade Merkel.

Hon hänvisade till de svåra, utdragna regeringsförhandlingarna efter förbundsdagsvalet och noterade grälen som har överskuggat regeringen sedan den tillträdde i mars.

Hon sade att hon ville anlägga en ny ton genom sitt meddelande i höstas om att hon inte längre vill fortsätta som förbundskansler och kristdemokratisk partiledare, efter 13 år vid makten.

Hennes parti CDU, leds sedan den 7 december av Merkels bundsförvant Annegret Kramp-Karrenbauer.

Lämnar jobbet senast 2021

Merkel har sagt att hon tänker lämna posten som förbundskansler efter att hon har fullföljt den pågående mandatperioden som i princip sträcker sig till 2021.

Det är ändå många som ifrågasätter om hon faktiskt kan sitta så länge kvar på sin post, med tanke på de interna konflikterna i hennes regering och bland högern i Tyskland.

- Demokratin lever av förändring. Vi bygger vidare på vad våra föregångare lämnade oss och vi skapar ting i nuet för dem som kommer efter oss, avslutade Merkel

Diskussion om artikeln