Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Sipilä i sin nyårshälsning: "Ingen i Finland får ta lagen i egna händer"

Från 2018
Uppdaterad 31.12.2018 08:34.
juha sipilä
Bildtext Statsminister Juha Sipilä.
Bild: Yle

Statsminister Juha Sipilä (C) påminner i sin nyårshälsning om att spridning av hatretorik är ett brott i Finland, med hänvisning till de misstänkta sexualbrotten mot minderåriga i Uleåborg.

Sipilä varnar för att händelserna i Uleåborg kan leda till ökande hatbrott mot personer med utländsk bakgrund - eller till att man tar lagen i egna händer.

Det är invandrare som misstänks för brotten i Uleåborg. Statsminister Sipilä säger att hans vädjan är att händelserna inte ska bli ett verktyg för att hetsa till hat mot flyktingar.

- Det finns skäl att betona att det även i detta fall är individer, inte befolkningsgrupper, som har gjort sig skyldiga till de misstänkta brotten, säger Sipilä.

Han betonar att det är rättsväsendets sak att döma skyldiga, samt påpekar att alla i Finland ska följa landets lagar och respektera varje människas rätt till integritet.

- Detta är ett absolut krav. De som har gjort sig skyldiga till brott ställs till svars i enlighet med rättsstatens principer. Grova brott har dessutom en negativ inverkan på möjligheterna att få permanent uppehållstillstånd.

Eftersträvar sysselsättningsgrad på 75 procent

Statsministern säger sig särskilt glädjas över att långtidsarbetslösheten har minskat, till följd av landets goda ekonomiska tillväxt.

Sysselsättningsgraden steg i år till 72 procent, vilket också var regeringens mål.

För att trygga välfärdssamhället är det viktigt att arbetslösheten fortsätter att minska, säger Sipilä.

- Under nästa valperiod måste sysselsättningsgraden höjas till 75 procent.

För att detta ska lyckas krävs en målmedveten reformpolitik även i framtiden, säger Sipilä. Det bör enligt honom till exempel bli lättare för partiellt arbetsföra att få ett jobb.

Hedrar minnesåret och demokratin

Enligt statsminister Sipilä har minnesåret för inbördeskriget 1918 förenat nationen.

- Efter hundra år har det äntligen varit möjligt att sörja tillsammans, utan hämnd och bitterhet.

Sipilä påminner om att det i juli nästa år har förflutit exakt hundra år sedan Finland införde en republikansk regeringsform. Enligt honom firar vi demokratin redan i april då riksdagsvalet ordnas.

Som en uppmuntrande sak lyfter Sipilä också fram överenskommelsen mellan de flesta partier om klimatpolitiken.

- Detta utgör en stark grund för vårt arbete som EU-ordförandeland under det andra halvåret 2019.

Diskussion om artikeln