Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s reträtt från Syrien fördröjs enligt senator som träffade Trump

Från 2018
Uppdaterad 31.12.2018 08:33.
Kurdisk YPG-soldat som tränar tillsammans med amerikanska styrkor
Bildtext USA har utbildat och beväpnat den kurdiska YPG-milisen i norra Syrien, men vad som nu händer med samarbetet är en öppen fråga efter Trumps beslut om en omedelbar reträtt

USA:s reträtt från Syrien kommer inte att ske så snabbt som president Donald Trump har låtit förstå. Det säger den republikanska senatorn Lindsey Graham efter att ha ätit lunch med presidenten i Vita huset.

Trumps överraskande beslut strax före jul att dra bort drygt 2 000 amerikanska soldater från norra Syrien, utlöste en proteststorm i kongressen och försvarsminister James Mattis avgick i protest.

Enligt Graham har Trump nu ändå lovat att kampen mot terrorgruppen IS slutförs innan styrkan dras bort.

- Vi talade om Syrien och han berättade åt mig en del saker som jag inte visste om, men som fick mig att känna mig mycket bättre, säger Graham som är känd som en högerhök som har förespråkat
större militärt amerikanskt engagemang i Syrien.

Men då han fick frågan om presidenten hade beslutat att fördröja reträtten, så svarade Graham inte rakt på frågan.

- Jag tror att presidenten är mycket mån om att när vi lämnar Syrien så kommer IS att ha krossats fullständigt, sade Graham.

Om det stämmer så innebär det att USA inte kan lämna Syrien på en många månader eftersom den blodiga kampen mot IS sista fästen i östra Syrien fortfarande pågår och ser ut att trappas upp.

Den republikanska senatorn Lindsey Graham säger sig vara hoppfull efter att ha träffat president Donald Trump i Vita huset. Denna bild är från ett möte i november
Bildtext Den republikanska senatorn Lindsey Graham säger sig vara hoppfull efter att ha träffat president Donald Trump i Vita huset. Denna bild är från ett möte i november
Bild: EPA-EFE/RON SACHS / POOL

Vad händer med kurder, Manbij?

Det förblev ändå oklart vad som kommer att hända med den kurdiska YPG-milisen som USA har utbildat och beväpnat i Syrien i kampen mot IS.

Trump fattade sitt plötsliga beslut under ett samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som lovade att slutföra kampen mot IS.

Erdogan måste ha jublat eftersom Trump genom sitt beslut verkade ha gett honom fria händer att angripa YPG, som Turkiet betraktar som synonymt med det bannlysta Kurdiska arbetarpartiet PKK.

Kurderna kontrollerar den nordsyriska staden Manbij, där USA har största delen av sin styrka i en militärbas i staden.

Karta Jarablus.
Bild: Yle

Turkiet har hotat att inta den strategiskt viktiga staden väster om floden Eufrat, om och när amerikanerna lämnar Manbij och kurderna vände sig därför förra veckan till den syriska regeringen med en vädjan om hjälp.

Den syriska armén skickade genast in styrkor in i staden för första gången på flera år och även Turkiets allierade i Syrien skickade förstärkningar till fronten vid Manjib.

Läget är extra eldfängt för att Turkiet koncentrerade 50 stridsvagnar nära staden medan Ryssland också är närvarande i området.

Turkiska stridsvagnar förbereds för angrepp mot kurdiska enklaven i Afrin i norra Syrien.
Bildtext Turkiet har placerat 50 stridsvagnar vid den syriska gränsen, nära Manjib
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Trump medveten om läget?

Trump har fått hård kritik på hemmaplan eftersom han anses ha lämnat fältet fritt för Turkiet, Ryssland och Syriens president Bashar al-Assad som har vunnit stora diplomatiska framgångar på sistone då flera arabländer har återupptagit diplomatiska förbindelser med Assads regering.

Lindsey Graham försäkrade i varje fall att Trump är medveten om läget och att han tänker försäkra sig om att Turkiet inte drabbar samman med YPG eller den syriska armén.

Amerikanska kommendörer som är tacksamma för all hjälp som kurderna har gett dem, vill att YPG skall få behålla alla vapen som amerikanerna har gett dem.

Det förargar Erdogan som har tryckt på för att kurderna ska lämnas åt sitt öde, så att de blir ett lättare byte för Turkiet.

Det är Trumo som fattar det slutliga beslut om vapnen, men Lindsey Graham sade inte något om vad Trump har i sinnet.

Graham sade bara att USA vill ha en buffertzon mellan Turkiet och kurderna och att "våra kurdiska allierade skall skyddas."

Trump meddelade före jul också att han drar bort hälften av USA:s styrka på omkring 14 000 soldater i Afghanistan.

Men det ser inte heller ut att förverkligas, åtminstone genast, eftersom försvarsministeriet Pentagon uppger att det inte har kommit några sådana order från Vita huset.

Diskussion om artikeln