Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är matchningen problemet bakom Eeli Tolvanens måltorka? "Kan inte vara för mycket begärt att få en första powerplayfemma samlad som vet vad de skall göra"

Från 2018
Uppdaterad 31.12.2018 14:26.
Eeli Tolvanen laddar för skott.
Bildtext Eeli Tolvanen laddar för skott mot Kazakstan.
Bild: Handout

Finlands juniorlejon har vunnit de sju senaste perioderna vid JVM i Kanada, men var turneringen landar är ännu höljt i dunkel. I Yle Sportens podd gick Christoffer Herberts hårt åt Finlands spel i numerärt överläge så här långt i turneringen. Har Finlands första femma övat powerplay över huvud taget, frågar han sig?

Finlands juniorlandslag har spelat tre av fyra gruppspelsmatcher och redan säkrat sitt avancemang till kvartsfinal.

Christoffer Herberts refererar Finlands matcher vid JVM och är inte helt säker på var Finland står ännu.

Avsnitt 39: Juniorlejon och Tour de Ski i fokus – med Toffe Herberts

31:24

Han gästade Yle Sportens podd på nyårsafton.

– Juryn är fortfarande ute. Sverige-matchen var otroligt oroande, för det var exakt samma tecken i luften som under de två senaste åren i Nordamerika. Det har för Finlands del då handlat om ett lag med jättemycket potential som inte fått ut sitt kunnande, säger Herberts och får medhåll av Antti Koivukangas.

– Finland har fått en hel del bjudningar i båda matcherna där man gjort fem mål, även om det pratas en hel del om ineffektiviteten. När Finland får läge att hugga går det undan, till exempel reduceringen mot Sverige i 1–2-förlusten var något jag gärna ser mer av. Ändå gör de andra lagen sina mål med betydligt färre skott just nu i VM. Finland skjuter 122 skott för 11 mål och har Eeli Tolvanen på noll mål efter nio perioder.

Eeli Tolvanen i matchen mot Slovakien.
Bildtext Få fart på Eeli Tolvanen via rätt matchning i powerplay.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Hur få fart på Eeli Tolvanen?

Mysteriet med Eeli Tolvanens målform handlar mycket om var han spelar och hur han spelar. Tolvanen inledde turneringen i första kedjan.

– Rasmus Kupari är kanske inte heller den center en Eeli Tolvanen vill ha. Kupari för väldigt mycket puck själv. Också Aleksi Heponiemi är väldigt sevärd, men spelar i mitt tycke lite TV-spelshockey med en massa snurr i anfallszonen utan att låta pucken göra jobbet, säger Christian Vuojärvi.

Herberts håller med problematiken kring Tolvanens matchning, men roten till problemet står också att finna i spelet med en man mer på isen.

– En stor orsak till att Eeli Tolvanen inte gör mål är att han inte nätat i powerplay. Hans statistik från KHL visar tydligt att det är där han lyckas. Det gick dessutom oftast till på samma sätt då en vänsterfattad back ofta matade fram honom till direktskott, säger Herberts och fortsätter.

Jussi Ahokas tränar Finlands herrjuniorlandslag i ishockey.
Bildtext Jussi Ahokas.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

– När vi väver in tränaren Ahokas i den här diskussionen känns det som att Finlands ursprungliga första femma inte hade övat powerplay över huvud taget. En högerfattad back (Jokiharju) spelar fram Tolvanen i galna positioner i helt fel lägen och då ger han sig ut på utflykter för att få skottläge i en annan vinkel. Det blir bara invecklat alltihopa.

– Som tränare kan det inte vara för mycket begärt att få en första femma i powerplay samlad som vet vad de skall göra. Det känns som att Finland inte har haft det, avslutar han.

Vuojärvi ställer sig också skeptisk till huruvida det kommer att fungera med Ahokas när de riktigt viktiga matcherna spelas.

I matchen mot Sverige såg Vuojärvi samma tendenser som ifjol i den finska insatsen: krampaktigt, ingen rytm i spelet, backar som öppnar tokigt och ett mischmasch mellan snabbt och långsamt.

– En orsak till att jag är skeptisk till var det här skall sluta är att jag undrar om Jussi Ahokas är rätt man på rätt plats? Klarar han av att få laget att slappna av? Han säger rätt saker, men kan han verkligen leverera i skarpt läge? Jag tycker det finns saker i hans ledarskap som gör mig lite oroad, säger Vuojärvi.

Insatsen viktigare än slutspelsträdet

Finland avslutar gruppspelet med att möta USA. Christoffer Herberts tycker inte att man ska fokusera för mycket på tabellmatematik, slutspelsträd och potentiella motståndare.

– I stället för att stirra blint på om man blir tvåa eller trea är det viktigaste att Finland behöver ett positivt resultat mot USA för att kunna gå in i kvartsfinalen på rätt sätt. Kopplingen till fjolåret är given då man avslutade med en USA-förlust i gruppen och sen föll i kvarten. En seger mot USA skulle vara exakt vad Finland behöver för att nå medaljmatcherna, säger Herberts.

Finland redo för match.
Bildtext Quo Vadis, Finland?
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Herberts håller också fast vid sitt tips om att Finland kommer att spela om medaljerna vid VM.

För Koivukangas är USA-matchen något av en vattendelare, men även han tror på medalj.

– USA-matchen blir något helt annat för Finland och Eeli Tolvanen nu när både tid och rum saknas. I två matcher nu har Finland kunnat åka på stora ytor och jobba sig runt till lägen.

Finland möter USA klockan 05.30 finsk tid. Matchen sänds i Yle TV2 och på Yle Arenan och refereras på svenska av Christoffer Herberts.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Ibland medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Diskussion om artikeln