Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Den stora efterfrågan på identitetskort skapar köer hos polisen i sydvästra Finland

Från 2018
Uppdaterad 31.12.2018 09:53.
Ett identitetskort och ett pass.
Bildtext Ett identitetskort och ett pass.
Bild: Polisen.

I början av året träder en lagförändring i kraft som begränsar möjligheterna att använda körkortet för att styrka sin identitet.

Köerna för identitetshandlingar har vuxit sig långa på polisstationen i Åbo. Följande lediga tider finns halvvägs in i februari månad och på mindre inrättningar sträcker sig köerna till slutet av januari. Det lönar sig därför att reservera flera timmar för köerna.

De långa köerna beror på en lagändring som medför att körkortet inte längre kan användas i samma utsträckning som tidigare som identitetshandling. I fortsättningen kan man exempelvis inte legitimera sig med körkort vid hämtning av bankkoder på banken eller då man ansöker om ett nytt pass.

Tillståndsförman Tuija Heinonen vid polisinrättningen i sydvästra Finland berättar att anledningen till överbelastningen är framförallt förvirringen kring lagändringen för identitetskort.

– Alla vill ha ett identitetskort just nu, också de som har ett ikraftvarande pass. Vi har försökt informera vid tillståndstjänsterna att passet är en lika giltig identitetshandling som identitetskortet. Trots det är det många som också vill ha ett identitetskort.

Orsaken till identitetskortets ökande popularitet kan vara storleken i jämförelse med passet. Identitetskortet är i samma format som det nuvarande körkortet.

Polisen påminner att körkortet duger fortsättningsvis som identitetshandling vid vardagliga handlingar som att ta ut pengar vid banken och då man hämtar ut paket från posten.

Artikeln baserar sig på Henkilökorttien haku ruuhkauttanut Lounais-Suomen poliisin lupakansliat skriven av Eino Kossila.

Programmet är inte längre tillgängligt

På andra språk

Diskussion om artikeln