Hoppa till huvudinnehåll

Sport

KalPa skriver finländsk ishockeyhistoria – möter Kanada i Spengler Cup-finalen

Från 2018
Uppdaterad 31.12.2018 13:31.
KalPa firar med Jaakko Rissanen som målgörare.
Bildtext KalPa firar med Jaakko Rissanen som målgörare.

Kuopioklubben KalPa har som första finländska lag avancerat till final i den legendariska ishockeyturneringen Spengler Cup. I gruppspelet besegrade KalPa både den tjeckiska ligans fjolårsfinalist HC Oceláři Třinec och den meriterade KHL-klubben HK Metallurg Magnitogorsk. I semifinalen fällde Kuopioklubben ut hemmalaget Davos – nu väntar Kanadas landslag i finalen.

I söndagskvällens semifinal mötte KalPa hemmalaget Davos, som med några få mellanår arrangerat den anrika turneringen alltsedan 1923, vilket gör Spengler Cup till världens äldsta ishockeyturnering.

KalPas segersiffror skrevs 2–1 inför fullsatta läktare med 6300 åskådare.

Chefstränaren Sami Kapanen var väldigt nöjd över sina adepter som igen stod för en stark prestation.

– En lysande helhet. Det var inte lätt, men det smakar desto bättre, kommenterar Kapanen Davos-segern på KalPas webbplats.

– Vi är ett segt och kämpande lag. Vi har gjort många saker rätt i turneringen, nu är det en match kvar.

Tuff final att vänta

Kanada står för motståndet i måndagens final. Kapanen har spanat in laget och vet vad det går för.

– Det skiljer bara 13 timmar mellan matcherna och det är en liten utmaning. Men jag tror att killarna har så mycket krafter kvar att de nog ska orka spela en match till.

– Kanada har imponerat. Det är en stark helhet med mycket kvalitet och alla fyra kedjor kan anfalla Vi måste hålla vårt eget mål rent och satsa på att vinna 2–1 eller 3–2. Vi ska spela starkt i fem-mot-fem-situationerna och hållas borta från utvisningsbåset.

KalPas mål i Davos-matchen gjordes av Kim Nousiainen – hans första i KalPa-dressen – samt rutinerade Jaakko Rissanen.

Finländaren Perttu Lindgren speIar för Davos.

Svårt hemma, bra i Europa

I den inhemska ligan har KalPa haft en tung höstsäsong och klubben parkerar först på elfte plats. Men nere på kontinenten har laget visat upp sin bästa sida: i gruppspelet vann laget först över tjeckiska HC Oceláři Třinec med 3–1 och i den andra matchen över KHL-laget HK Metallurg Magnitogorsk med 1–0 efter förlängning.

Under årens lopp har finländska lag många gånger fått pröva sin lycka i inbjudningsturneringen Spengler Cup. Som bäst har ett blåvitt lag blivit trea, senast TPS år 2001. I fjol blev HPK femma.

KalPas finalplats är den första för ett finländskt lag. Finalmotståndaren, Kanadas landslag, har vunnit Spengler Cup de tre senaste åren. I sin semifinal slog Kanada Nürnberg Ice Tigers med 4–2.

Diskussion om artikeln