Min mat: Dieter är en växande trend i Österbotten – många unga kvinnor avstår från kött
De flesta österbottningar äter all sorts mat, men specialdieterna ökar särskilt bland unga kvinnor. Många har slutat äta kött av omsorg för klimatet, säger sociologen Kjell Herberts.
Yle Österbottens och HSS Medias undersökning Min mat visar att 81 procent av österbottningarna är allätare. Det gäller särskilt männen där nio av tio (89,9 procent) äter all sorts mat. Bland kvinnorna äter däremot bara tre av fyra (76,6 procent) allting.
Resten, cirka 20 procent av de österbottningar som svarat på undersökningen, följer en diet. Sociologen Kjell Herberts, som har analyserat enkätresultaten, säger att det är förhållandevis många.
- Man kan nog säga att det är en växande trend.
Dessutom påverkar dieterna betydligt fler än bara en person, säger Herberts.
- Jag tror att matvanorna förändras för många om någon i familjen har en frivillig eller påtvingad diet. Därför blir effekten större.
Hälften av de som följer en diet är tvungna att göra det på grund av hälsan. Resten äter anpassad kost av ideologiska skäl eller för att de upplever att de mår bättre av det. De flesta äter glutenfritt, LCHF, laktosintolerans kost eller mat anpassad för diabetes.
Unga kvinnor väljer bort kött
I undersökningen har 3,8 procent uppgett att de är vegetarianer medan 1,9 procent är veganer. Det är särskilt unga kvinnor under 29 år som äter vegetarisk (5 procent) eller vegansk mat (4 procent).
Kjell Herberts tror att många unga kvinnor väljer att inte äta kött för miljöns skull.
- Det är ett kollektivt medvetande och inte bara något de gör för sin egen skull.
Unga kvinnor är också utsatta för ett större tryck när det gäller utseende och konsumtion, inte minst via sociala medier, säger Herberts.
- Samtidigt är det en mycket trendkänslig och medveten generation som visar vart nästa generation är på väg.
Enkäten Min mat är ett samarbete mellan HSS Media och Yle Österbotten och gjordes under tiden 1-25 oktober 2018. Sammanlagt svarade 3 130 personer. Enkäten fyller inte alla vetenskapliga kriterier och resultaten bör inte övertolkas, även om de visar på tydliga trender.
Text: Sofia Nygård/HSS Media
Min mat - om Österbottningars matvanor
Min Mat: Självhushållning populärt bland österbottningarna: "Det handlar om känslan att det här är eget från början till slut"
Österbottningar odlar egna grönsaker och plockar bär.
Hälsan och intresset driver Maj-Britt Sandvik att odla sin egen mat: "Att slita bort gräset i hallonlandet är ett livselixir"
Det kan gå en månad innan Sandvik behöver besöka en butik.
Kost- och näringsrådgivare: "Det är aldrig för sent att bli sund"
"Det nya året är den perfekta nystarten."
Min mat: Dieter är en växande trend i Österbotten – många unga kvinnor avstår från kött
De flesta äter all mat men specialdieterna ökar.
Lunch på stan är en guldkant i vardagen – middag ute är en rätt sällan förkommande lyx
Få äter ute på vardagskvällarna i Österbotten.
Min Mat: Vanan att äta ute varierar stort bland österbottningarna
Den som förvärvsarbetar äter oftast lunch på stan.
Min mat: Det här är maten som österbottningarna hatar och älskar
Kötträtter är den absoluta favoriten på middagsbordet.
Maria Österåker tycker att ekologisk mat måste bli billigare: "Att äta hälsosamt får inte vara en klassfråga"
Närproducerat är viktigt för Maria.
Undersökningen Min Mat: Matpriserna inte längre avgörande – hälsosam mat kommer först
Österbottningarna satsar på maten.
Familjen Karvonen hittade sin perfekta kost – ersatte potatisen med broccoli: Man måste pröva sig fram
Inspirationen hittar de i kokböckerna.
Undersökningen Min mat: Jämställdheten ökar i de österbottniska köken
Så äter vi i Österbotten.
Stort intresse för Yle Österbottens och HSS Medias enkät Min mat – över 3 000 österbottningar svarade
60 procent har förändrat sina matvanor, visar enkäten.
Vad åt du till middag igår och hur ofta beställer du pizza? – Svara på Yle Österbottens och HSS Medias enkät om matvanor
Matvanorna är centrala i vår vardag.
Diskussion om artikeln