Nyårskaramell på tv i natt: Juniorlejon med uppåtgående form mot USA som stärkts av superspurt

Finland har två klara segrar bakom sig och har ännu inte släppt in mål annat än i numerärt underläge. USA stod för en sällsynt mäktig upphämtning då laget knep en poäng av Sverige senast. Gruppavslutningen i JVM blir en strålande start på hockeyåret.
USA–Finland
Sista gruppmatchen i junior-VM i ishockey.
Nedsläpp i Victoria, Kanada, klockan 5.30 på nyårsdagens morgon den 1 januari 2019.
Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena och kommenteras på svenska av Christoffer Herberts.
Tabelläget: Andra platsen på spel
Sverige har med 99,9 procents sannolikhet tidigare under dagen tagit minst två poäng mot ett Kazakstan som på tre matcher har målskillnaden 4–24. Det betyder att Juniorkronorna som vanligt vinner sin grupp och det som finns kvar att spela om för USA och Finland är andra platsen.
Vad det betyder för fortsättningen av turneringen hänger i sin tur på övriga matcher som redan är färdigspelade när Finlands match startar. Danmark–Tjeckien och Ryssland–Kanada avgörs innan Juniorlejonen avslutar hela gruppspelet. Utgångspunkten är ändå klar: ju bättre insats i gruppen, desto enklare motstånd i den ödesmättade kvartsfinalen dit både USA och Finland redan tagit sig.
Finlands läge: En känsla att spelet faller på plats
Inledningen mot Sverige var svag och andra matchen mot Kazakstan inget märkligt. Men i den tredje gruppomgången, mot Slovakien, föll bitarna på plats. Juniorlejonen stod för en stark insats och mosade slovakerna med 5–1. Något dåligt lag var det inte som Finland körde över, Slovakien hängde med både USA och Sverige in i den tredje perioden och vann senast över Kazakstan med 11–2.
Framför allt var det de finländska backarnas spel som imponerade mot Slovakien, både framåt och bakåt. Målvaktsspelet fungerar också, och tredje- respektive fjärdekedjorna gör sitt.
Nu gäller det främst att få lagets toppanfallare att prestera ännu bättre, och att flytta Eeli Tolvanen till kedjan med Kaapo Kakko och Anton Lundell såg ut som ett smart drag.
Finland går in i USA-matchen mitt i två starka sviter. Laget har sen det kom till Kanada veckan innan jul spelat fem matcher utan att släppa in ett enda mål med lika många spelare på isen, alla insläppta har kommit i numerärt underläge. Dessutom har Juniorlejonen vunnit sju raka perioder.
USA:s läge: Mäktig upphämtning gläder
USA startar årets JVM med tre raka medaljer från den här turneringen i ryggen, första gången i historien som amerikansk ishockey lyckats med den bedriften. Förväntningarna är på nytt höga och ännu en medalj är det självklara målet, men laget har inte imponerat i starten. 2–1-segern mot Slovakien i premiären var allt annat än övertygande, och efter 8–2 mot Kazakstan var laget på väg mot en storförlust mot Sverige.
USA låg under med 0–4 med elva minuter kvar av den tredje perioden men stod för en osannolik upphämtning. Ryan Poehling gjorde två mål på 13 sekunder i slutminuten och USA reste sig mirakulöst till 4–4. I förlängningen avgjorde sedan Juniorkronorna och förlängde sin suveräna segersvit, men det som USA tar med sig är ändå en poäng, ett ökat självförtroende och en ännu starkare never-say-die-attityd.
Frågetecknet: Hur är det med Jack Hughes?
17-åringen var hela JVM:s mest omsusade spelare innan nedsläpp, men supertalangen dras med en skada och har inte spelat alls i de två senaste matcherna.
Nu ryktas det om att han kan finnas med i uppställningen mot Finland, i så fall redo att gå en upphajpad duell mot Kaapo Kakko, två av spelarna som förväntas plockas först av alla i sommarens NHL-draft.
Håll koll på:
Aarne Talvitie, Finland.
Så gott som samtliga spelare i USA:s lag spelar universitetshockey till vardags, precis som Penn States anfallare Talvitie som nu bland annat ställs mot sin centerkollega från klubblaget, Evan Barratt, som leder hela NCAA:s poängliga.
Blir en bekant omgivning för Talvitie som borde passa som fisken i vattnet mot USA i en turnering där han redan noterats för poäng tre matcher i rad och är Juniorlejonens bästa poängplockare med sina 2+1.
Ryan Poehling, USA.
En väldigt klok center. Stod för ett tvättäkta hattrick mot Sverige med tre mål på drygt sex minuter i den tredje perioden. Delad etta i turneringens poängliga med sina 4+3.
Det finns sex spelare i USA:s trupp som gått före Poehling i draften, men draftklubben Montreal Canadiens har anledning att hoppas att de plockade en riktig vinstlott när de sommaren 2017 valde Poehling som 25:e spelare totalt.
Tidigare möten:
Favorit i repris då länderna som vunnit fyra av de sex senaste JVM-gulden möttes på nyårsafton också för ett år sedan. Då vann USA en svängig match med 5–4, segermålet gjort med knappa två minuter kvar. Juniorlejonen uppträdde svajigt och hann aldrig hitta stabiliteten inför kvartsfinalen mot Tjeckien och ett par dagar senare var turneringen över. Av de finländska spelarna som är med också i år svarade Eeli Tolvanen för 1+1 mot USA i fjol medan Henri Jokiharju och Urho Vaakanainen stod för varsin assist.
I de två turneringarna innan dess möttes länderna inte, och i gruppspelet i december 2014 blev det amerikansk seger med 2–1 efter straffar. Finländsk målskytt då höstens NHL-poängkung Mikko Rantanen.
Totalt har lagen mötts 32 gånger i JVM, och statistiken är oerhört jämn. Finland har vunnit 16 gånger och USA har 15 segrar, med en oavgjord.
Finlands troliga uppställning:
Målvakt:
1 Ukko-Pekka Luukkonen (31 Filip Lindberg)
Backpar:
34 Ville Heinola - 15 Henri Jokiharju
7 Urho Vaakanainen - 2 Oskari Laaksonen
3 Toni Utunen - 21 Otto Latvala
36 Anttoni Honka
Anfallskedjor:
23 Linus Nyman - 19 Rasmus Kupari - 10 Aleksi Heponiemi
20 Eeli Tolvanen - 29 Anton Lundell - 24 Kaapo Kakko
25 Aarne Talvitie - 22 Santeri Virtanen - 27 Jesse Ylönen
28 Sami Moilanen - 12 Samuli Vainionpää -13 Valtteri Puustinen
18 Teemu Engberg
Tipset:
Finns förutsättningar för en riktig nyårskaramell: tajt, fartfyllt, svängigt och ovisst. Det mest sannolika är en knapp seger för USA, 4–3 till jänkarna.
Eller tror ni på Finland?