Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Slagsmål, rattfylleri och vårdslöst raketskjutande - det är nyåret i ett nötskal

Från 2019
Uppdaterad 01.01.2019 13:57.
Nyårsraketer i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Nyårsfirandet har varit livligt, rapporterar polisinrättningar på olika håll i landet.

I Helsingfors och Uleåborg gick det lugnt till under början av kvällen, men de första timmarna på det nya året var livligare än ett vanligt veckoslut. Liknande besked kommer från Östra Nylands polisinrättning.

I Helsingfors förekom många fall av misshandel, och flera slagsmål pågick samtidigt vid järnvägsstationen i centrum. Totalt hade polisen 360 uttryckningar från klockan 19 framåt.

I huvudstadsregionen tvingades två personer uppsöka vård på grund av ögonskador förorsakade av fyrverkerier. I Tammerfors vårdades likaså två personer för ögonskador.

En allvarlig ögonskada rapporteras från Uleåborg. Det har varit obligatoriskt att använda skyddsglasögon sedan 2010.

I sydvästra Finland har polisen varit sysselsatt med slagsmål och misshandelsfall, särskilt i samband med att krogarna stängdes.

Fyrverkerier har också avfyrats slarvigt, såväl mot människor som bilar och byggnader. Raketer avfyrades också från balkonger.

Till exempel Åbo nödcentral förmedlade mellan midnatt och fem på morgonen 138 uppdrag till hälsovården, 266 uppdrag till polisen och 14 till räddningsväsendet.

I Kumo (Kokemäki) i Satakunta sköt en äldre berusad man med vapen på sin gård. Polisen säger att mannen betedde sig aggressivt och sköt med flera vapen som han har tillstånd för. Polisen beslagtog flera vapen från hans bostad. Ärendet utreds preliminärt som framkallande av fara.

Diskussion om artikeln