Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mardröm för ineffektiva Juniorlejon – efter klar förlust mot USA väntar Kanada i kvartsfinal

Från 2019
Uppdaterad 01.01.2019 10:49.
Programmet är inte längre tillgängligt

Insatserna steg rejält strax innan nedsläpp i JVM:s sista gruppspelsmatch mellan Finland och USA. Förloraren skulle tvingas möta regerande världsmästaren Kanada redan i kvartsfinal. Det blir Juniorlejonen som får tuffast tänkbara motstånd efter att ha förlorat med 1–4.

Finland har aldrig lyckats besegra Kanada i liten rink i junior-VM. Och sen 1990 har Kanada alltid tagit medalj när turneringen arrangerats i Nordamerika.

De sviterna måste brytas för att inte Juniorlejonens turnering ska ta slut redan i kvartsfinal.

Kanada förlorade oväntat sin sista gruppmatch mot Ryssland med 1–2, vilket betydde att förutsättningarna inför Finland–USA var klara: Vinnaren stannar i Victoria och spelar mot Tjeckien i kvarten, förloraren flyttar till Vancouver för match mot Kanada.

De höjda insatserna passade uppenbarligen USA som gjorde en stark match, med en imponerande defensiv. Finland hade en hel del puck i amerikansk zon, men relativt få riktigt klara målchanser, och USA vann till slut enkelt med 4–1.

– Vi hade bra sekvenser, men vi måste vara ännu vassare, hugga mer på returer. Vi var inte på topp, och måste täta till i försvaret, sammanfattar tränaren Jussi Ahokas för Yle efter förlusten.

Snöpligt första mål

Inför matchen mot USA hade Juniorlejonen inte släppt in mål i turneringen när lagen haft lika många spelare på isen.

Den sviten avslutades med besked mot USA, som gjorde sina tre första mål i spel med 5 mot 5.

Öppningsmålet som satte tonen för resten av matchen var snöpligt värre för Finland. En bra första period avslutades med ett stort och kostsamt individuellt misstag. Fjärdekedjans center Samuli Vainionpää spelade galet i mittzon, USA vände spelet snabbt och Jason Robertson gjorde 1–0 med bara nio sekunder kvar av perioden.

Samuli Vainionpää får ta på sig det första amerikanska målet.
Bildtext Samuli Vainionpää får ta på sig det första amerikanska målet.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

I andra perioden visade USA prov på den effektivitet som saknades i det finländska laget.

Tyler Madden och hela turneringens poängkung Ryan Poehling gjorde varsitt mål medan Ukko-Pekka Luukkonen inte hade någon stor dag i det finländska målet och Juniorlejonen låg under med 0–3 efter två perioder.

För många utvisningar

I den tredje perioden förstörde utvisningar den eventuella finländska spurten. I numerärt överläge gjorde Madden sitt andra mål för dagen och avgjorde matchen när han satte in 4–0.

Och när Jesse Ylönen styrde in en sen reducering kom två snabba finländska tvåor och tog kål på en möjlig slutforcering.

– Vi drog på oss för många utvisningar. En del av dem kom enkelt, men vi kan inte spela så vi åker ut så ofta, säger tränare Ahokas.

Att det var just tredje kedjan som låg bakom Finlands enda mål var talande. Ylönen tillsammans med Aarne Talvitie är Juniorlejonens bästa poängplockare hittills, vilket säger det mesta om lagets största problem.

Toppkedjorna på noll

För att Finland ska lyckas i fortsättningen krävs också att lagets toppkedjor kliver fram. Nu stannade både första kedjan med Nyman–Kupari–Heponiemi och tvåan med Tolvanen–Lundell–Kakko på noll.

Lägg till ett haltande powerplay och totalt fyra insläppta mål i numerärt underläge och det finns inte mycket som talar för Finland i kvartsfinalen mot värdlandet Kanada som spelas klockan 1.30 natten till torsdag.

– Vi kan helt säkert vinna. Det gäller bara att koncentrera sig på vårt eget spel och göra 60 bra minuter. Vi måste starta matchen bättre än vi gjort, våra första perioder har varit lite svaga, säger backen Toni Utunen till Yle.

– Visst hade vi velat vinna ytterligare en match eller två, men vårt spel har blivit bättre och vi har lärt oss mycket varje match. Nu var vår forechecking bättre än tidigare under turneringen. Det var bra att vi fick börja och avsluta mot tufft motstånd, det drar vi nytta av i fortsättningen, sammanfattar Utunen efter ett gruppspel där förluster mot Sverige och USA ramade in klara segrar mot Kazakstan och Slovakien.

USA–Finland 4–1 (1–0, 2–0, 1–1)

19.51 1–0 Jason Robertson (Joel Farabee)
31.40 2–0 Tyler Madden (Josh Norris)
36.42 3–0 Ryan Poehling (Phil Kemp)
42.02 4–0 Madden (Norris, Robertson) pp
53.16 4–1 Jesse Ylönen (Urho Vaakanainen, Aarne Talvitie)

Övriga resultat:

Danmark–Tjeckien 0–4 (0–2, 0–1, 0–1)
Sverige–Kazakstan 4–1 (3–0, 0–0, 1–1)
Ryssland–Kanada 2–1 (1–1, 0–0, 1–0)

Kvartsfinaler:

Onsdag 2.1 (natten mot torsdag 3.1 finländsk tid):
Kl. 23 Sverige–Schweiz
Kl. 1.30 Kanada–Finland
Kl. 3 USA–Tjeckien
Kl. 5.30 Ryssland–Slovakien

Semifinaler:
Sverige/Schweiz–Kanada/Finland
Ryssland/Slovakien–USA/Tjeckien

Diskussion om artikeln