Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Kim Jong-Un hotar med kursändring utan sanktionslättnader - emotsett nyårstal handlade ändå mest om Nordkoreas ekonomi

Från 2019
Uppdaterad 02.01.2019 11:12.
Kim Jong-Un sitter med en pappersbunt i handen.
Bildtext Kim Jong-Un höll sitt tal från en bekväm fåtölj i vad som verkade vara hans personliga arbetsrum eller bibliotek
Bild: Yle/EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un hotar med en kursändring om omvärlden inte erbjuder sanktionslättnader i utbyte mot de förtroendeskapande åtgärder som han redan säger sig ha vidtagit.

Kim ägnade största delen av sitt emotsedda nyårstal åt sitt utarmade lands ekonomi, men han talade också hotfullt om den pågående förhandlingsprocessen med USA.

- Om USA inte infriar sina löften och sanktionerna förblir oförändrade, så är det möjligt att vi söker en ny väg för att försvara landets suveränitet sade Kim.

Han gav sitt tal från en djup fåtölj i ett rum fullt med böcker som såg ut att vara hans personliga bibliotek.

Kim sade sig vara villig att när som helst träffa president Donald Trump "för att få till stånd resultat som kan välkomnas av det internationella samfundet."

Nordkorea har länge krävt sanktionslättnader som det väntar sig att få, eftersom landet inte har utfört några nya kärnvapenprov eller missiltest på över ett år.

Han ställs inför den brådskande utmaningen att snabbt förbättra sin "socialistiska ekonomi", men det lyckas inte utan sanktionslättnader

Kim Hyeng-Seok, Sydkoreas förre återföreningsminister

Kim Jong-Un startade försoningsprocessen med Sydkorea och USA i sitt förra nyårstal för exakt ett år sedan.

Han förkunnade då att Nordkorea har fungerande kärnvapen och kärnstridsspetsar som kan användas i alla slag av missiler.

- Därför är det dags att koncentrera sig på att förbättra landets ekonomi, konstaterade Kim för ett år sedan, samtidigt som han meddelade att Nordkorea var villigt att delta i vinter-OS i Sydkorea.

Det överraskande tövädret började under OS i Pyeongchang och sedan dess har Kim haft tre toppmöten med Sydkoreas president Moon Jae In och ett toppmöte med Donald Trump i somras.

Även om personkemin mellan Kim och två ledarna verkar fungera, så har de ändå nått mycket små konkreta resultat vad gäller nedrustning.

Kims tal visar hur frustrerad han är över bristen på framsteg med USA, säger Sydkoreas förre återföreningsminister Kim Hyun-Seok.

- Han ställs inför den brådskande utmaningen att snabbt förbättra sin "socialistiska ekonomi", men det lyckas inte utan sanktionslättnader.

Ett odaterat fotografi från år 2014 av Nordkoreas ledare Kim Jong Un som följer med provskjutningen av en Interkontinental ballistisk missil
Bildtext Nordkorea har inte utfört nya missil- eller kärnvapentest på över ett år i hopp om sanktionslättnader
Bild: EPA/KCNA

Löften tolkas på olika sätt

Kim har hela tiden lovat full kärnvapennedrustning på den koreanska halvön, men löftet har olika innebörd beroende på vem som lyssnar.

För USA och Trump innebär löftet att Nordkorea gör sig av med alla sina kärnvapen och missilprogram och att Nordkorea kan vänta sig sanktionslättnader först efter sin fullständiga kapitulation.

Nordkorea ser det på ett helt annat sätt; Nordkorea och USA bör nedrusta samtidigt, steg för steg medan FN bör besluta om sanktionslättnader gradvis.

- Vi har deklarerat att vi inte längre tillverkar, testar använder eller sprider vår kärnvapenarsenal och vi väntar oss att USA vidtar motsvarande åtgärder, sade Kim i sitt nyårstal.

Kim Jong-un och Moon Jae-in går i en korridor.
Bildtext Kim Jong-Un och Moon Jae-In som träffades tre gånger under fjolåret, verkar ha snabbt ha skapat ett förtroligt förhållande
Bild: EPA/PYONGYANG PRESS CORPS

Sydkoreas president Moon Jae-In tolkar dessa löften i princip på samma sätt som USA, men i praktiken är alla konkreta förtroendskapande åtgärder välkomna för Moon, oavsett hur stora eller små de är.

Man såg därför under fjolåret en lång, rad konkreta avtal mellan Nord- och Sydkorea som bland annat gällde ekonomiskt samarbete, familjeåterföreningar och förtroendeskapande åtgärder vid den spända gränsen mellan länderna.

Alla tecken tyder på att Kim kommer att besöka Sydkoreas huvudstad Seoul i år och att han kommer att ha ett andra toppmöte med Trump.

De små försiktiga framstegen med Sydkorea kommer sannolikt att fortsätta så länge som den liberale Moon är president.

Toppmötet mellan Kim Jong-un och Donald Trump.
Bildtext USA och Nordkorea har inte gjort några konkreta framsteg efter toppmötet i Singapore i somras
Bild: EPA-EFE/KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES / SPH EDITORIAL USE ONLY

Bästa försvaret mot USA

Vad gäller USA är det stor risk för att länderna hamnar på en våldsam kollisionskurs igen, när de inser fullt ut att de talar olika nedrustningsspråk.

Kim betraktar sina kärnvapen som den enda avskräckningen mot ett militärt överlägset och aggressivt USA och så länge som hotet kvarstår, så kommer han aldrig att ge upp dem.

Om hans försonliga gester inte tolkas på ett tillfredsställande sätt så kan Kim förklara för grannländerna Sydkorea, Kina och Ryssland att det är USA:s fel att man inte gör några nedrustningsframsteg.

Kina och Ryssland har redan visat gehör för Kims argument, genom att erbjuda vissa ensidiga, men begränsade sanktionslättnader åt Nordkorea.

Ekonomin går före allt annat

A och O i det 30 minuter långa talet var ändå Nordkoreas ekonomi.

Två tredjedelar av talet handlade om hur Kim och hans styrande Arbetarparti vill förbättra levnadsförhållandena för alla nordkoreaner.

Kim skrotade under fjolåret det sedvanliga, uttrycket "samtidiga spår", som har använts för att beskriva hur landet strävar efter att utveckla ekonomin och kärnvapen samtidigt,

Nu talar han i stället om "socialistisk uppbyggnad" vilket innebär att ekonomin nu i princip går före upprustning.

Nordkoreas ekonomi har förbättrats under de senaste åren och handeln med till exempel Kina har vuxit, trots sanktioner som bland annat förbjuder Kina från att importera textilier, en av Nordkoreas viktigaste exportprodukter på den kinesiska marknaden.

En viktig orsak till den förstärkta ekonomin är att staten och myndigheterna i praktiken har varit tvungna att strunta i de privata jordbruk och torg som numera blomstrar över hela landet.

Ett odaterat fotografi av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på besök i en fabrik som tillverkar barnmat
Bildtext Kim Jng-Un talar allt mer om hur ekonomin går före allt annat. Här besöker Kim en fabrik för barnmat
Bild: EPA/KCNA

Böndernas ställning har förbättrats avsevärt, vilket också gagnar stadsbor som numera kan köpa billigare, oransonerad mat, nästan var som helst.

Kim utlovade inga stora ekonomiska reformer i sitt tal, eftersom stora förändringar ändå sker under ytan, bara man ser genom fingrarna på de stränga bestämmelser som fortfarande råder officiellt.

Han talade i stället om behovet av ett mer effektivt elnät och om möjligheten att man satsar mer på fredlig kärnkraft.

Det verkar klart att Kim Jong-Un inser att det inte lyckas utan utländska investeringar i infrastruktur som ett modernt järnvägsnät.

Det är förhoppningsvis Sydkorea som ska stå för fiolerna, om och när sanktionslättnader gör det möjligt för sydkoreanska företag att lagligt investera i storprojekt i Nordkorea.

Diskussion om artikeln