Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Till havs varnas för en ovanligt kraftig storm och höga vågor - färjtrafiken påverkas och väglaget är dåligt

Från 2019
Uppdaterad 02.01.2019 16:08.
I Vasa blåste det hårt på nyårsafton.
Bildtext I Vasa blåste det hårt på nyårsafton.
Bild: Lehtikuva

Det nya året inleds med nederbörd och vinden tilltar natten till onsdag i väster. Det kommer att blåsa hårt både till havs och på land.

Meteorolog Eveliina Tuominen säger att det från och med tisdagskvällen kommer att blåsa stormvindar som brukar inträffa högst en gång om året.

Enligt Meteorologiska institutets vindvarningar för de västliga sjödistrikten kommer det i natt att blåsa mellan 25 och 27 m/s och vågorna kan bli till och med över 7 meter höga.

Tuominen säger att situationen är ovanlig och att en våghöjd på 7 meter är betydande. Hon anser att vågorna kan bli rekordhöga. På landområdena kan det på onsdagen i byarna blåsa 20 m/s i södra och västra Finland.

Regn och snö och dåligt väglag

Under tisdagen kommer det att bli nederbörd, i södra och sydvästra Finland i form av regn och i resten av landet i form av snö. Fram mot kvällen kommer det att börja snöa även i söder.

Lokalt kan det komma 10-15 centimeter snö, i mellersta Finland upp till 20 centimeter.

Bilförare varnas i dag för dåligt eller mycket dåligt väglag.

Viking Line inhiberar avgång

Viking Line har fattat beslut om att inhibera tisdagskvällens avgång för Viking Rosella som trafikerar rutten Mariehamn och Kapellskär.

Också tisdagskvällens avgång för Viking Grace mellan Åbo och Stockholm påverkas av stormen och det är mycket osäkert om fartyget kan angöra åländska Långnäs under resan mot Stockholm.

Tillsvidare har inte Tallink Silja meddelat om några tidtabellsändringar. Wasa Express kommer man inte att ställa in några turer. Fartyget avgick på tisdag eftermiddag mot Umeå.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel skriven av Hanna Hanhinen. Uppgifterna om färjtrafiken härstammar från Viking Line och Wiking Express.

Diskussion om artikeln