Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vinden förstörde Aaltos dag – slogs ut redan i första omgången

Från 2019
Antti Aalto flyger genom luften
Bildtext Antti Aalto fick bara göra ett hopp i Garmisch-Partenkirchen.
Bild: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Den klassiska nyårstävlingen i Garmisch-Partenkirchen blev inte speciellt lyckad för Antti Aalto. Vinden spelade finländaren ett spratt och hans hopp blev misslyckat. Det finns inget man kan göra åt saken, säger Aalto.

Antti Aalto var den enda finländska hopparen som tog sig till den andra tävlingen i backveckan. I den klassiska nyårstävlingen i Garmisch-Partenkirchen ställdes han mot österrikaren Manuel Fetter.

Fetter gjorde inget kanonhopp och Aalto som hoppade 130,5 meter i kvalet hade alla chanser att gå vidare. Men samtidigt som han satte sig på bommen svängde vinden. Finländaren misslyckades med sitt hopp och landade på blygsamma 114 meter.

– Jag hade otur med vinden, hoppet kändes inte så dåligt. Jag måste titta på hoppet och se vad som hände. Det finns inget man kan göra åt saken, säger Aalto till Yle efter hoppet.

Hoppet var inte tillräckligt långt för att gå vidare som lucky looser och Aalto fick nöja sig med en 36:e plats.

Japanen Ryoyu Kobayashi tog sin andra raka seger i backveckan då han vann med 1,9 poäng före tysken Markus Eisenbichler.

Jarkko Määttä som inte gick vidare från kvalet har valt att avbryta backveckan och Andreas Alamommo kallas in som ersättare. Alamommos första tävling blir i Innsbruck i slutet av veckan.

– Jarkko har det svårt med hoppandet just nu och vi tyckte att det är bäst att han åker hem och tränar, säger chefstränaren Lauri Hakola.

Resultat:

1. Ryoyu Kobayashi JPN 266,6 poäng
2. Markus Eisenbichler GER 264,7
3. Dawid Kubacki POL 256,2
4. Roman Koudelka CZE 253,8
5. Junshiro Kobayashi JPN 249,4
6. Kamil Stoch POL 249,2
--------------------
36. Antti Aalto FIN