Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det mojnar mot kvällen och i morgon får nästan hela Finland sol

Från 2019
Uppdaterad 02.01.2019 16:07.
Vintersol och snökristaller.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Efter regn kommer sol - den sanningen gäller också den väderlek som råder i Finland just nu. I dag på onsdagen råder fortfarande stormvarning på de västliga sjödistrikten och det kan snöa lokalt, men lågtrycket drar sig småningom söderut.

Under dagen börjar den nordliga vinden avta och vädret klarnar upp norrifrån. Det är mellan minus 3 och minus 10 grader kallt, i Lappland till och med minus 20 grader.

Men fortfarande råder vindvarningar både på land och till havs.

Den nordliga vinden kan i byarna ha en vindstyrka på 20 meter per sekund, och till havs varnas det för storm, med vindstyrkor på upp till 29 m/s på de västliga sjödistrikten.

Stormvågor förekommer fortfarande, där den signifikanta våghöjden överstiger 7 meter.

Stormen avtar mot kvällen, säger Meteorologiska institutet. I morgon, den 3 januari får stora delar av Finland njuta av en solig vinterdag.

Läs hela rapporten här.

Nattens storm har fått namnet Aapeli. På Bogskär på Kökar låg vindstyrkan på 32,5 m/s. Det överstiger det förra rekordet på 31 m/s som uppmättes 1971, två gånger 1975 och 1995.

I byarna uppmättes 41,6 m/s. Enligt preliminära uppgifter var den signifikanta våghöjden 7,9 meter, den högsta under den åttaåriga period som man mätt våghöjden med hjälp av bojar.

Diskussion om artikeln