Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Monsterstormen härjar också i Skandinavien - 100 000 hushåll i Sverige utan el

Från 2019
Uppdaterad 02.01.2019 16:04.
Öresundsbron har stängt till följd av stormen Alfrida.
Bildtext Öresundsbron i Danmark var stängd under onsdagsmorgonen.
Bild: TT / Lehtikuva

Den häftiga stormen som skakar om Finland just nu har också ställt till det i delar av Skandinavien. Uppemot 100 000 hushåll i Sverige var utan ström tidigt på onsdagsmorgonen och trafiken har störts av fallna träd på många håll.

Stormen Alfrida, som den döpts till i Sverige, har under natten och morgonen dragit fram närmast över östra Svealand.

Vindhastigheten har på många håll i Sverige uppnått orkanstyrka. Vid Upplandskusten, där läget nu är värst, uppmättes vindhastigheten som högst till 38,5 meter per sekund.

Under natten och tidig onsdagsmorgon har de kraftiga vindarna främst berört Gotland och östra Svealand. Det svenska meteorologiska institutet SMHI har gett en klass 2-varning för dessa områden. En klass 1-varning för mycket hårda vindar är i kraft för Öland, rapporterar Sveriges Radio.

De kraftiga vindarna har fällt träd över vägar, spår och i värsta fall över bilar, vilket förorsakar problem för trafiken i stormområdet. Det finns för tillfället inte information om personskador.

Räddningstjänsten i Stockholmsområdet och Trafikverket jobbar för tillfället hårt med att röja upp vägarna. Förutom träd har också bland annat skyltar och byggnadsställningar åkt iväg i blåsten.

I Sverige uppmanas människor att hålla sig inomhus särskilt i landets södra del och i östra skärgården. Längre norrut har vindarna redan börjat avta.

I Danmark har Öresundsbron och de övriga stora broarna varit stängda under onsdagsmorgonen, rapporterar Danmarks radio.

Källor: SR, DR

Diskussion om artikeln