Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Problem med mobilnätet i Åbotrakten, kring Vasa och på Åland - det kan förekomma problem med att nå nödnumret

Från 2019
Uppdaterad 02.01.2019 16:01.
Träd som fallit över en elledning nära Vasa den 2.1.2019.
Bildtext Träd som fallit över en elledning nära Vasa den 2.1.2019.
Bild: Lehtikuva

Mobilnätet fungerar inte på många håll på grund av stormen. Orsaken är att stormvindarna har brutit eltillförseln till basstationerna.

De stora teleoperatörerna Elisa, Dna och Telia har alla problem med sina mobilnät på grund av stormvindarna och snön. Störningarna i mobilnäten påverkar samtalen, textmeddelanden och dataanvändningen.

På vissa håll ligger mobilnätet till och med helt nere.

Telia har problem med sitt nät framför allt på Åland, i Åbotrakten, kring Vasa och i områdena runt St. Michel och Jyväskylä.

Trots problemen borde nödsamtalen fungera på de flesta håll.

På en del håll är det ändå problem också med nödsamtalen, enligt Cybersäkerhetscentralens nättjänst Traficon. Några större områden är det inte frågan om, eftersom det kommer in nödsamtal och -meddelanden i vanlig takt.

Problemen i mobilnäten borde vara åtgärdade till kvällen, enligt Traficon.

Värst är läget på Åland, där en stor del av Ålcoms mobilnät ligger nere och telefonkablar har skadats i stormen.

Ring på nytt eller hitta en trådtelefon

Nödsamtalen styrs automatiskt till en annan operatörs nät om det egna nätet inte fungerar. Om nödsamtalen trots det inte fungerar måste man försöka ringa på nytt eller söka sig till ett område där mobilen fungerar, är nödcentralens råd. Om de mobila samtalen inte når fram till nödcentralen är det enda sättet att söka sig till närmaste trådtelefon.

Det är ganska ovanligt att störningarna i mobilnätet är så svåra att de påverkar nödsamtalen.

Senast myndigheterna blev tvungna att gå ut med en varning om problem med nödsamtalen var för ett år sedan i Kajanaland.

Problemen i mobilnätet rättas till då bascentralerna får tillbaka elektriciteten, säger Timo Saxen i vid Telias kommunikationsavdelning till Yle.

- Det handlar framför allt om hur snabbt vi lyckas återställa en normal eltillförsel vid basstationerna. Situationen kan leva under dagen, för en del basstationer går just nu på reservström.

Operatörerna har under dagen försett sina viktigaste basstationer med reservström.

- elbolagen har lovat att elavbrotten ska lätta till kvällen. Det här betyder att basstationerna också då börjar fungera, säger Jarkko Laari, chef för radionäten vid Dna.

Artikeln uppdaterades klockan 15.45.

Den baserar sig delvis på Tarja Nyyssönens artikel Matkapuhelinliikenne paikoin kokonaan estynyt – myrskytuulet katkoneet sähköjä tukiasemilta för Yle Uutiset.

Diskussion om artikeln