Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gruvbolaget Dragon Mining i motvind - aktivister kräver att guldgruveprojekt läggs ner

Från 2019
gruva
Bild: Pelastetaan Kaapelinkulma

Demonstranter som protesterar mot guldgruvan i Kaapelinkulma i Valkeakoski har spärrat av vägen som leder till gruvan.

De kräver att gruvbolaget Dragon Minings verksamhet avbryts och att det görs en ny miljökonsekvensbedömning av gruvverksamheten.

Rörelsen Pelastetaan Kaapelinkulma är särskilt oroad för hur verksamheten kan påverka grundvattnet och vattendragen, och därigenom få konsekvenser för invånarnas liv. Man vill också att olägenheter som buller och damm utreds.

"Gruvbolagets verksamhet är skum"

Aktivisterna påpekar i ett pressmeddelande att det Australienägda och i Hongkong börslistade bolaget Dragon Mining har dåligt rykte.

Ryktet blev inte bättre av att bolaget inför listningen i Hongkong meddelade att de finska myndigheterna är så långsamma med sina tillstånd att gruvorna hinner tömmas på sina fyndigheter.

Näringsministern upprörd

Näringsminister Mika Lintilä (C) blev upprörd när han hörde om Dragon Minings börsskryt om de finländska myndigheternas långsamhet i tillståndsfrågor. Han vill nu att Finansinspektionen utreder bolagets uttalanden.

Pelastakaa Kaapelinkulma säger att det är orimligt att finansspekulanter ödelägger livet för vanligt folk bara för att utvinna 300 kilogram guld ur gruvan.

Dragon Mining, gruva

Det är meningen att guldgruvan i Kaapelinkulma ska komma igång i vår, men Vasa förvaltningsdomstol behandlar som bäst ett besvär mot det miljötillstånd gruvan har fått.

Dragon Mining har två gruvor i Finland som redan är i gång. De finns i Orivesi och i Vittis.

Diskussion om artikeln