Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Se VM-kvartsfinalen live: Sex faktorer som talar för att Juniorlejonens turnering tar slut mot Kanada

Från 2019
Uppdaterad 02.01.2019 19:23.
Programmet är inte längre tillgängligt
Junior-VM i ishockey, kvartsfinal FIN - CAN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Juniorlejonen står inför en otroligt stor utmaning när regerande världsmästaren och VM-värden Kanada väntar i kvartsfinal. Historien, statistiken, förutsättningarna, spelarmaterialet ... det finns egentligen ingenting som talar för en finländsk seger.

Kanada–Finland

Kvartsfinal i junior-VM i ishockey, Vancouver, Kanada.
Start klockan 1.30 natten till torsdag den 3 januari.
Matchen direktsänds i TV2 och på Yles Arena med Christoffer Herberts som kommentator på svenska.

Juniorlejonen gjorde det svårt för sig genom att förlora mot både Sverige och USA i gruppspelet. Nu väntar den största guldfavoriten redan i kvartsfinal: Kanada med stor hemmaplansfavör i Vancouver.

En match där Finland har allt att vinna, det finns på förhand sett väldigt lite som talar för blåvitt avancemang. Vi frångår vår sedvanliga inför-matchen-modell och listar i stället orsakerna till att Juniorlejonen står för en massiv bragd om laget skräller i natt.

1. Kanadas spelarmaterial är starkare

Det är lätt att hitta statistiska och historiska orsaker till varför Kanada är så klar favorit i kvartsfinalen, men vi återkommer till dem. Vi tar den främsta anledningen först: kvaliteten på spelartrupperna.

NHL-draften säger inte allt, men ger ändå en stark fingervisning om hur mycket talang som finns i lagen. Kanada saknar de absoluta topparna, men bredden är imponerande. Lönnlöven har sju spelare som gått bland de 17 första i draften, Finland har ingen. Kanada har 16 spelare som plockats i de två första rundorna, Finland har sju.

Juniorlejonen har i och för sig hela tre spelare som redan gjort NHL-matcher, men det har Kanada också (Max Comtois, Jarret Anderson-Dolan och Evan Bouchard). Laget har dessutom spelaren som förväntas gå först av alla i draften 2020, Alexis Lafreniére, men i det stenhårda kanadensiska anfallet får han nöja sig med en plats som 13:e forward.

2. Kanada är bättre i specialsituationerna

Det kanadensiska powerplayspelet har inte riktigt kommit i gång, men är ändå klart bättre än det finländska. Kanada har behövt knappa åtta minuter i numerärt överläge för varje gjort mål, medan Finlands motsvarande siffra är drygt 14 minuter efter ett gruppspel där Juniorlejonens powerplayspel haltat betänkligt. Till saken hör dessutom att Kanada tar färre utvisningar.

Också målvaktsspelet har hittills varit starkare hos kanadensarna sett till statistiken, trots att det här är en punkt där känslan är att Finland hittills har lyckats.

Den största överlägsenheten hittas ändå när det gäller effektiviteten. Kanada är hela JVM:s effektivaste lag med 23 mål på 138 skott, eller 17 procent. Finland är åttonde effektivast av de tio lagen med 12 mål på 150 skott, det vill säga 8 procent.

3. Kanada kan hantera en förlust

Vadå, Kanada är väl inte så märkvärdigt, de förlorade ju mot Ryssland, säger nån kanske.

Jarret Anderson-Dolan är en av tre kanadensare i JVM-laget som spelat i NHL i höst.
Bildtext Jarret Anderson-Dolan är en av tre kanadensare i JVM-laget som spelat i NHL i höst.
Bild: Xinhua/Avalon.red. All rights reserved./All Over Press

Till saken hör att det här var tredje matchen i rad som Kanada åkte på stryk på nyårsafton. I de senaste två turneringarna har Kanada fått extra tändvätska av sin förlust i gruppspelet och efter det gjort strålande kvarts- och semifinaler på vägen mot final. Exemplen när en förlust vänts till något positivt i finländsk ishockey är lite svårare att hitta.

4. Kanada vinner alltid medalj på hemmaplan

Kanada kan bevisligen dra nytta av sin hemmaplansfavör. På europeisk is har kanadensiska juniorlandslag ofta misslyckats, men samtliga gånger som Kanada arrangerat ett JVM har laget varit bland de tre bästa, årets turnering blir den 15:e.

Enda gången Kanada stått värd för herr-VM, 2008, blev det också medalj. U18-VM för pojkjuniorer har faktiskt aldrig avgjorts i Kanada, men hockeynationen nummer 1 har givetvis också plockat medalj alla gånger laget haft hemma-VM på dam- eller flicksidan.

Det har alltså aldrig ordnats ett ishockey-VM i Kanada utan kanadensiska färger på prispallen efter turneringsslut.

5. Finland förlorar alltid mot Kanada i liten rink

Dagens finländska landslag har lite att göra med äldre generationers statistik, men vinner Finland över Kanada i natt bryter det här laget alla tidigare juniorhockeytrender. På stor europeisk is har Finland i JVM spelat mot Kanada 22 gånger och tagit poäng (seger eller oavgjort) i hela 14 av matcherna.

När JVM avgjorts i Nordamerika i mindre rinkar har länderna mötts 16 gånger tidigare. Facit: 16 kanadensiska segrar, de sju senaste med totalsiffrorna 37–6.

6. Finland under Ahokas vinner inte mot bra lag

Med Jussi Ahokas som chefstränare för U20-landslaget har Finland ännu inte slagit någon av hockeyns sex toppnationer i JVM. I den pågående turneringen har det redan blivit förluster mot Sverige och USA. För ett år sedan föll Ahokas gäng mot Kanada och USA innan allt tog slut mot Tjeckien i kvarten.

Rasmus Kupari och Finland har redan åkt på fem förluster under Jussi Ahokas ledning i JVM.
Bildtext Rasmus Kupari och Finland har redan åkt på fem förluster under Jussi Ahokas ledning i JVM.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Året innan tog Ahokas över efter Jukka Rautakorpi mitt under turneringen, då Finland redan hunnit förlora mot Tjeckien och Sverige. Och hoppar vi över den magiska hemmaturneringen årsskiftet 2015-16 landar vi i Hannu Jortikkas turnering då Finland föll mot USA, Kanada och Sverige.

I matcher som spelats utanför Finland har Juniorlejonen alltså tio raka förluster mot bra lag i VM.

Ett lämpligare tillfälle att göra slut på den sviten än en kvartsfinal borta mot Kanada kommer inte. Dags att skriva ett stycke hockeyhistoria, på många sätt?

Diskussion om artikeln