Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minns du stormen Dagmar? Aapeli satte rekord till havs - men Dagmar gick hårdare fram på land för sju år sedan

Från 2019
Uppdaterad 02.01.2019 16:00.
Sjögång som fotograferats från Viking XPRS den 2 januari 2019
Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Stormen Aapeli har varit anmärkningsvärd speciellt till havs, anser meteorolog Pauli Jokinen vid meteorologiska institutet.

- För att sammanfatta var vädret till havs rekordartat, och vid kusten i landskapet Österbotten var vinden exceptionellt kraftig, men mera allmänt i inlandet var vinden en aning svagare på grund av friktionen.

Jokinen säger att vindens medelhastighet är det mest relevanta mätresultatet till havs, när det blåser hårt och länge blir nämligen vågorna höga.

Vindens medelhastighet vid Kökar var 32,5 m/s, vilket är den högsta siffran som har uppmätts i Finland. Det tidigare rekordet är 31 m/s, en siffra som enligt Jokinen har förekommit flera gånger under 1970- och 1990-talen.

Också vindbyarna var kraftiga till havs, men vindbyarna brukar enligt Jokinen vara det mest intressanta på landområdena eftersom de kan orsaka skador.

Den kraftigaste vindbyn uppmättes i Vasa Klemetsö, 32,8 m/s. Bortsett från de Lappska fjällen handlar det enligt Jokinen om en av de kraftigaste vindbyarna som uppmätts i Finland på land.

Jokinen påpekar samtidigt att man har fört statistik över vindbyar i bara 10-20 år vilket är en rätt kort tid i ett klimatperspektiv.

Stormen Dagmar år 2011 var mera omfattande

Jokinen bedömer att de sammanlagda effekterna av Aapeli troligen blir mindre än av stormen Dagmar i slutet av december 2011. Då blåste det enligt honom kraftigt över ett betydligt större område och stormen sträckte sig över stora delar av västra Finland.

Elledningar drogs ner i Manngård då träd föll i stormen Dagmar.
Bildtext Stormen Dagmar i Västra Nyland
Bild: YLE/Marga Sandström

- En faktor som spelade in under stormen Dagmar var att marken då inte var frusen. Träden faller lättare när det inte finns någon tjäle som förankrar träden i marken, säger Jokinen.

- Under stormen Dagmar var såvitt jag kan minnas över 400 000 abonnenter utan el, medan siffran nu har varit kring 100 000.

Diskussion om artikeln