Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tomtrean i Mörskom gav magert resultat – endast två köpare uppfyllde kraven inom utsatt tid

Från 2019
En grusväg kantad av gräs och några enstaka hus samt en grävmaskin.
Bildtext Några tomter på Kyrkträskets bostadsområde hade sålts redan före tomtkampanjen, men största delen av området väntar på att utvecklas. Bild från sommaren 2018.
Bild: Yle/ Mira Bäck

I somras utlyste Mörskom en kampanj för att locka nya invånare: Köp en tomt på Kyrkträskets bostadsområde för 9,90 euro och få en spade på köpet!

Av de åtta lediga tomterna reserverades sju stycken, enligt Matti Latva-Pirilä som är tf kommun- och förvaltningsdirektör i Mörskom.

För att inte affären ska upphävas borde de som reserverade tomter ha lämnat in en ansökning om bygglov före årsskiftet.

- Vi har ännu inte gjort någon slutlig koll med byggnadstillsynen i Askola, men vad jag vet så har två ansökningar om bygglov lämnats in, säger Matti Latva-Pirilä.

Ett tomtköp ännu på kommande

Ett tomtköp ska ännu behandlas i kommunstyrelsen. En person som hamnade på väntelistan i somras vill köpa en av reatomterna.

- Om affären görs så kommer förstås den personen också att ha ett halvår på sig att ansöka om bygglov, säger Latva-Pirilä.

Det verkar alltså som om endast två, kanske tre, av de åtta reatomterna faktiskt kommer att bli sålda och bebodda som resultat av tomtkampanjen.

Ett landskap som består mest av gräs och vyn mot en sjö. Till vänster några hus.
Bildtext Reatomterna ligger precis intill Kyrkträsket.
Bild: Yle/Mira Bäck

Latva-Pirilä är inte alltför besviken.

- Efter att bostadsområdet öppnades och den största boomen var över så fick vi väl en tomt såld; det var utgångspunkten. Så på det sättet var tomtkampanjen helt lyckad, säger Latva-Pirilä.

Det är ungefär tio år sedan Kyrkträskets bostadsområde blev till. Ungefär ett halvt dussin småhus har rests på området sedan dess.

Tomterna som blir kvar sätts antagligen ut till försäljning med vanliga priser. Någon ny tomtkampanj har man inte planerat.

- Vi får se vad vi gör. Men tomterna kommer säkert att kosta mer än 10 euro, säger Latva-Pirilä.

Diskussion om artikeln