Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ett enda taxibolag deltog i FPA:s konkurrensutsättning: "Vi har strängare krav nu"

Från 2019
bild på taxin
Bildtext Arkivbild.
Bild: Sandra Crawford/Yle

Taxibolaget Menevä Ab har vunnit FPAs konkurrensutsättning av beställningscentral och ska från och med april sköta FPA-körningarna i Nyland. I oktober beslöt sig FPA för att avsluta avtalet med Helsingin-Uudenmaan Taksit på grund av att de inte lyckades råda bot på problemen med försenade och uteblivna FPA-körningar.

- Då konkurrensutsättningen avlutades hade vi endast fått in ett anbud och det var från Menevä Ab. Eftersom deras anbud uppfyllde våra krav så valde vi dem, säger Reija Jääskeläinen på FPA.

Enligt Jääskeläinen fanns det den här gången fler krav från FPA:s sida. Bland annat ingick det i avtalet ett minimikrav på hur många bilar som måste finnas tillgängliga under rusningstider.

- Minimikravet på bilar baserar sig på vår statistik. Vi beräknar att det bör finnas tillgängligt 600 vanliga taxibilar och 200 taxibilar för personer med funktionshinder, säger Jääskeläinen.

Jääskeläinen tror att det kan vara just de utökade kraven som gjort att det endast var Menevä som kom med ett anbud.

- Området är stort och krävande och vi har strängare krav nu. Men vi hoppas på att kunderna nu ska få bättre service.

Menevä Ab behöver fler bilar för att uppfylla kraven

I nuläget har Menevä Ab inte tillräckligt bilar för att uppfylla FPA:s krav på sammanlagt 800 bilar.

- Ansvaret att uppfylla minimikravet är deras. De har tid på sig fram till april att öka sin kapacitet, säger Jääskeläinen.

Meneväs vd Tuomo Halminen berättar att de tillsammans med sina samarbetspartners i nuläget har hundratals bilar i bruk. Ändå behövs det cirka 200 bilar till för att de ska uppfylla FPA:s krav.

- Innan vi gav vårt anbud så tog vi reda på vilka av våra samarbetspartners som är intresserade av att delta och utvidga sin verksamhet, säger Halminen.

- I mitten av januari inleder vi en rekryteringskampanj i Nyland. Först efter det väljer vi vilka som slutligen ska sköta dessa körningar. Vi vill såklart ha chaufförer från ett så stort område i Nyland som möjligt.

En gul taxiskylt ovanpå en bil.
Bildtext I april ska det finnas en ny och bättre beställningscentral för FPA-körningar.
Bild: Yle/Juho Teir

I slutändan tror Halminen att det inte kommer behövas så många bilar som FPA kräver.

- Men vi, och FPA också för den delen, vill ändå försäkra oss om att det finns tillräckligt med bilar, säger han.

Menevä Ab har skött samma service i Päijänne-Tavastland sedan i somras. Trots att det i Nyland handlar om betydligt fler skjutsar så är Halminen inte orolig.

- Vi vet vad vi ger oss in på och vi vet att vi kommer göra kunderna nöjda.

Vad kommer ni göra annorlunda nu när ni övertar FPA-körningarna?

- Tidigare har FPA-körningarna delats ut till nästan alla chaufförer och resultatet har varit att de inte hållit fast vid de körningar de lovat. Vi kommer att välja chaufförer som binder sig till att i praktiken sköta endast dessa körningar.

- I utbyte får de säkerhet i att de i flera år kommer att ha jämna och säkra inkomster dagligen, säger Halminen.

Helsingin-Uudenmaan Taksit lovade ett 25 procent billigare pris för FPA-transporter i Nyland än tidigare. Som följd ansåg taxichaufförerna att körningarna var olönsamma och bortprioriterade dem. Det problemet tänker Menevä Ab lösa med högre prisnivå.

- Vi kommer att göra det mera lockande att göra dessa körningar samtidigt som vi kommer att se till att ha bilar reserverade för ändamålet, säger Halminen.

- Vi ska se till att det finns tillräckligt med bilar för att sköta alla körningar. Det ska också finnas tillräckligt med körningar för chaufförerna, så att de inte behöver sitta i bilen och vänta på kunder, säger han.

Jääskeläinen berättar att det nya kontraktet innebär att Menevä Ab bär ansvaret för att sköta de körningar som lovats. En kund som inte får sin förhandsbeställda taxi inom utsatt tid ska få beställa en ny taxi från valfritt bolag.

- Räkningen får man sedan skicka in till beställningscentralen som betalar ersättning för resan, säger hon.

Diskussion om artikeln