Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kanada ser kvartsfinalen mot Finland som en möjlighet till revansch: ”Bra att vi spelade mot dem, nu vet vi vad vi kan förvänta oss”

Från 2019
Uppdaterad 02.01.2019 22:11.
Morgan Frost spelar ishockey för Kanada.
Bildtext Morgan Frost ska försöka ta Kanada till guld på hemmais.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

En enorm match för många parter: Kanada står värd för en JVM-kvartsfinal hemma i Vancouver inför 18 000 entusiastiska fans. Finland står inför en mastodont utmaning men kan ta en av alla tiders största segrar.

Pressen på de kanadensiska juniorernas axlar är tung – laget är regerande mästare och speciellt på kanadensisk mark är förväntningarna på framgång skyhöga.

– När du åker ut på isen och hör alla fansen slår hjärtat snabbare än vanligt, definitivt, säger målvakten Michael DiPietro, som dessutom draftades av det lokala NHL-laget Vancouver Canucks som 64:e spelare år 2017, enligt CBC Sports.

Eeli Tolvanen i juniorlandslaget.
Bildtext Eeli Tolvanen var med och slog Kanada för en dryg vecka sedan.
Bild: Anders Marshall, All Rights Reserved

Också centern Morgan Frost är medveten om de höga insatserna.

– Det är kvartsfinal så det är vinna eller försvinna. Det kommer att bli mycket känsla men ni kan förvänta er vårt bästa, säger Frost.

Han blev draftad av Philadelphia Flyers som nummer 27 i NHL-draften 2017 och kommer ihåg 2–5-förlusten mot Finland inför den här turneringen och vill ha revansch.

– Vi måste hållas disciplinerade och inte ge dem för många målchanser. De är definitivt ett farligt lag.

Kanada förlorade mot Finland men ”dominerade” också

Mike Morreale på webbplatsen nhl.com skriver att Kanada stundvis dominerade matchen som de förlorade mot Finland inför turneringen, och tränaren Tim Hunter håller med.

– Det var ett bra exempel på hur bra vi kan spela, säger Hunter.

– Det handlade inte om Finland utan om hur bra vi kan spela.

Ryssland gav extra tändvätska

På måndagen åkte Kanada på en svidande 1–2-förlust mot Ryssland och det taggar till laget ytterligare inför kvartsfinalen. Får man tro lagkaptenen Max Comtois, som var med och vann JVM-guld i fjol, ska laget spela på samma sätt mot Finland:

– Vi spelade på kanadensiskt sätt: Vi åkte skridskor fort, vi pressade bra, vi anpassade oss för att hålla pressen på dem, vi höll pucken och gick på mål, säger Comtois.

– Så vill vi spela och vi behöver göra det i 60 minuter, säger ledargestalten, som kritiserats för att ha fallit för lätt för att fixa utvisningar för motståndarna.

Max Comtois spelar ishockey.
Bildtext Comtois har spelat 10 matcher för Anaheim Ducks den här säsongen och stått för poängen 2+5.
Bild: Icon Sportswire/A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved contact: sales@iconsportswire.com http://iconsportsmedia.c

– Vi spelar hårt och ibland tar känslorna över. Vi försöker bara besegra motståndarna och då händer sådana där saker. Det gäller att vara försiktig, säger Comtois enligt Sportsnet.

– Jag får många klubbor i ryggen. Vi är kanadensisk ishockey, vi är lag Kanada. Vi har måltavlor på ryggarna och vi kommer att bli träffade också i fortsättningen.

Kanada möter Finland i natt klockan 1.30 finsk tid. Matchen direktsänds i TV2 och på Yles Arena med Christoffer Herberts som kommentator på svenska.

Diskussion om artikeln