Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Uusimaa: Polisen undersöker om bilaffär i Borgå har fifflat med besiktningen av importerade bilar

Från 2019
Besiktningsman i arbete
Bildtext Arkivbild. Bilden har ingenting med artikeln att göra.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Polisen undersöker om ägaren till en bilaffär har sålt bilar med förfalskade besiktningsintyg.

I fjol upptäcktes vad som misstänks vara besiktningsfusk vid Åbo Yrkeshögskola.

Ett bilimportföretag i Helsingfors, som numera gått i konkurs, ska ha besiktigat importerade bilar vid Åbo Yrkeshögskolas besiktningskontor trots att bilarna i verkligheten aldrig kom till Åbo.

Åbo Yrkeshögskola utbildar besiktningsmän och har därför ett eget besiktningskontor. Bilar som importeras ska alltid besiktigas innan de tas i bruk i Finland.

Iltalehti var först med nyheten och skrev bland annat att företaget sålt en livsfarlig Audi som saknade krockkuddar trots att bilen påstods vara besiktigad i Åbo.

Besiktningsmännens lärare erkände

Åbo Yrkeshögskola meddelade att de påbörjat en intern utredning om saken. Utredningen togs sedan över av Trafiksäkerhetsverket Trafi som i sin tur gav över utredningen åt polisen.

Enligt Iltalehti erkände besiktningsmännens lärare vid Åbo Yrkeshögskola nyligen för polisen att han förfalskat besiktningsstämplar i dokumenten för över 100 importerade bilar som i själva verket aldrig ens kommit till Åbo.

Personen som ägde bilimportöretaget i Helsingfors driver nu en bilaffär i Borgå, som också säljer en del importerade bilar, skriver tidningen Uusimaa.

Ingen kommentar

Enligt Iltalehti undersöker polisen om det finns konstigheter också vad gäller besiktningen av en del av det här företagets bilar.

Överkommissarie Kaarle Lönnroth från polisinrättningen i Västra Nyland sade till Iltalehti att man undersöker händelser som skett också efter det att bilimportföretaget i Helsingfors gick i konkurs.

Uusimaa har fått bekräftat av Trafi att bilar som Borgåföretaget importerat har besiktigats vid Åbo yrkeshögskola.

Personen som äger bilbutiken i Borgå vill inte kommentera saken för Yle Östnyland, eftersom polisen ännu utreder fallet.

Polisens förundersökning är på hälft och inga brottsrubriceringar har ännu definierats.

Diskussion om artikeln